Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Vi behöver stärka stödet till barn till skuldsatta föräldrar

I Lund finns det 1363 barn som bor i hushåll med skulder hos kronofogden, skriver två Lundaliberaler. Nu vill de ha en handlingsplan för att ge barn till skuldsatta föräldrar mer stöd.Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
I det glömda Lund finns det 1363 barn som bor i hushåll med skulder hos kronofogden, enligt den senaste statistiken från Kronofogdemyndigheten. Konsumentverkets senaste kartläggning visar dessutom att väntetiden för skuldrådgivning i rödgröna Lunds kommun är längst i Skåne, hela åtta gånger längre än i alliansstyrda Helsingborg (16 veckor i Lund mot 2 veckor i Helsingborg). Det här är barn som kommer i kläm och riskerar att fara väldigt illa om inte samhället finns där för att stötta och bistå.
Det är därför vi liberaler lämnade in en motion till Lunds kommunfullmäktige den här veckan. Förslaget bygger på att kommunen, i nära samarbete med föreningslivet, ska upprätta en handlingsplan för att minska utsattheten för barn med skuldsatta föräldrar. Det kan handla om att förbättra stödinsatser i samband med vräkningar eller hemlöshet, att barn till skuldsatta ska få bättre information om vilka gratis fritidsaktiviteter som erbjuds och att köerna till skuldrådgivningen ska minska.
Liberalerna och Alliansen gör en stor satsning på att förstärka elevhälsan på våra skolor med fler skolkuratorer och skolpsykologer. Det är ett viktigt steg, men vi behöver fler insatser för dessa barn. Har föräldern stora skulder kan det innebära att ett barn får leva under knappa ekonomiska förhållanden under hela sin uppväxt. I vårt Lund ska din bakgrund inte avgöra din framtid.

Philip Sandberg (L)

oppositionsråd, Lunds kommun

Ursula Savonius (L)

gruppledare i socialnämnden, Lunds kommun
Gå till toppen