Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

”Boendesituationen är avgörande för integrationsfrågan”

Valet kryper allt närmare. Inför valdagen den andra söndagen i september tar 8till5 tempen på det politiska engagemanget i Skånes näringsliv, och låter olika profiler ringa in sina hjärtefrågor. För entreprenören Karsten Deppert står lösningar kring bostadsfrågan och integration högt upp på önskelistan. Han kandiderar också för Centerpartiet.

Entreprenören Karsten Deppert leder Everywhere Group-koncernen.
Vilken är den viktigaste valfrågan?
– Bostadsmarknaden. Att få löst boendesituationen är kritiskt för att lösa integrationsfrågan och framtidens tillväxt. Det är den enskilt största flaskhalsen just nu, vilket gör det svårt för arbetskraft att flytta dit den behövs som mest, och gör det svårare för bolag att rekrytera personer som inte redan bor i rätt region.
På vilket sätt har tidigare valresultat påverkat din verksamhet?
– På nationell nivå har valen påverkat mina verksamheter minimalt; lite ändrade skatteregler eller att det är lättare med viss administration. Men på lokal nivå har valresultaten desto mer påverkan, då flera av mina företag arbetar på uppdrag för olika kommuner, främst i Skåne.
Vad tycker du att politikerna kan göra för att förbättra Öresundsintegrationen?
– På nationellt plan måste gränskontrollerna bort. Att pendlingen blivit längre har avgörande konsekvenser. Sedan behövs det ytterligare en fast förbindelse över sundet. Idag är vi allt för beroende av Öresundsbron i regionen. Att få in norra Skåne bättre, med Helsingborgsregionen som andra knutpunkt till Köpenhamn, hade förbättrat tillväxttakten rejält.
– På regionalt plan behövs det bättre pendlingsmöjligheter i Skåne. Idag är det för opålitligt att pendla mellan till exempel Malmö och Helsingborg, vilket gör att även den svenska sidan av Öresund stannar upp i sin integrering.
Vilken skånsk näringslivsprofil tycker du hade passat bra som statsminister?
– Charlotta Falvin. En fantastiskt stark person som har kloka tankar och inte är rädd för att fatta beslut. Henne hade jag gärna sett som statsminister!
Vilken politiker hade du velat ha i ditt företag?
– Annie Lööf, men det är mest för att jag står bakom hennes samhällssyn. Jag tror att hon hade fattat kloka beslut och varit en bra chef i företaget.
Om du hade suttit i regeringen, vilka näringslivsfrågor skulle du då först vilja ta tag i?
– Infrastruktur och bostadsmarknaden. Att vi inte kan bo där vi behövs, och inte kan ta oss dit vi behöver för att skapa största nyttan på jobb, är de frågor som jag känner arbetas för lite med i dagsläget med tanke på hur viktiga de är. Sedan behövs det även ett helhetsgrepp kring integrationen. I den diskussionen har ingen med hela det mänskliga perspektivet i ansvarsfördelningen, och därmed går mycket kompetens och drivkraft förlorad.
Artikeln är uppdaterad med information om Karsten Depperts kandidatur i Centerpartiet.
Fakta

Karsten Deppert

Ålder: 34.

Sysselsättning: Företagare som leder Everywhere Group-koncernen. Kandiderar även för Centerpartiet.

Läser: Just nu: Originals av Adam Grant.

Gör på valdagen: Röstar.

Läs alla artiklar om: Näringslivets valfrågor 2018
Gå till toppen