Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Hammarlund sjunger en sista sång på Stenbocksvallar

Den 3 augusti uppträder Berndth Hammarlund för sista gången på Stenbocksvallar och en 20-årig tradition går i graven.

Visartisten Berndth Hammarlund har bott i Barsebäcks by sedan 70-talet. Arkivbild.Bild: Lill Eriksson
Viskvällarna har varit populära, som mest har det varit upp mot 1 300 besökare vid ett och samma tillfälle. Många kommer med picknickkorgen vid 18 och sitter kvar till solen går ner.
– Det är en fantastisk utsikt man har över hela Öresund när solen går ner bakom Kronborg på Själland, säger Berndth Hammarlund.
När den gör det fredagen den 3 augusti blir det avslutningen på hans sista framträdande på Stenbocksvallar.
– Man ska sluta tid Det är mycket slit med att dra ner hela anläggningen och om man har gjort det i 20 år tycker jag det kan vara lagom att sluta, säger han.
– Visst känns det konstigt, men ändå rätt bra. Jag är nöjd att jag lyckades med det uppsåt jag hade när jag började.
Programmet för det sista evenemanget som börjar klockan 19 blir ungefär detsamma som vid de senaste 19 spelningarna på Stenbocksvallarna – en hel del Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Nils Ferlin och lite eget.
– Det blir en resa genom olika tidsepoker i svenska visor, allt från Bellman och framåt. Jag är rätt flexibel och kan en hel del. Det finns visor så att det blir över vid en konsert på två timmar.
Berndth Hammarlund som bor i Barsebäcks by är även producent för ett annat kulturevenemang. Det arrangeras precis som viskvällarna av Kävlinge kommun och har ägt rum varje sommar sedan 1980. I år är det Grus i dojjan som tillsammans med Berndth Hammarlund spelar framför kyrkan i Barsebäcks by på lördag klockan 16.
– Jag har aldrig varit medlem i bandet, men vi har gjort väldigt mycket tillsammans, säger Berndth Hammarlund.
Det var vid en spelning med bandet som han insåg att det skulle vara möjligt att leva upp till de visioner han hade för Stenbocksvallar – trots att platsen saknar möjlighet till strömförsörjning.
– Teknikern tog fram ett bilbatteri, kopplade på en strömväxlare och omvandlade 12 volt likspänning till 230 volt växelspänning så att det blev en anläggning, säger han.
Båda evenemangen som Berndth Hammarlund producerar har fri entré.
Gå till toppen