Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dansduetter har svårt att utmana stadsbruset

"Pop-up duets (fragments of love)" på St Johannesplan igår. I dag torsdag kan verken ses på Möllevångstorget kl 18 och 19.Bild: Lars Brundin
Det vore orättvist att påstå att danskonsten är väl representerad i årets upplaga av Malmö Sommarscen. Överhuvudtaget har modern dans en tendens att sjunka ner i djupsömn under sommarmånaderna, till skillnad från teater, nycirkus och opera, som gärna höjer temperaturen i ombyggda lador, övergivna ruiner och halvt bortglömda slottsmiljöer. Trist för danspubliken förstås och tur då att undantag finns: ”Pop-up duets (fragments of love)” av Janis Claxton hade urpremiär i Edinburgh 2016 och ges nu på ett par olika adresser i Malmö.
Myllret mellan nedgången till Triangelns tågstation och det relativa lugnet intill Johanneskyrkans svala huskropp förvandlas till en stillsam spelplats när de fyra dansarna (Amy Hollinshead, Joanne Pirrie, Albert Garcia, Valerio Di Giovanni) turas om att framföra en serie femminutersduetter. Först ser de ut att komma från ingenstans: mannen och kvinnan som plötsligt faller in i varandras gravitation. Successivt växer skaran av åskådare – fast tvärtemot vad som annars brukar vara fallet är det kontrasten mellan dansarnas fokuserade rörelser och de förbipasserandes planlösa rutter som ger verket sin spänning.
Att som i programtexten hävda dansarnas världsklass är visserligen att ta i, men det krävs onekligen både professionell uthållighet och fysisk intelligens för att palla det här värmetrycket i långbyxor. I det halvtimmeslånga verket ryms både kravlande krabbor över markstenen, utsträckta reaplansarmar och stolta lyft. Förstärkaren som matar ut Pippa Murphys musik bärs runt som en resväska och dansarna framför fokuserat vad som påminner om en blandning av tryckare och tango.
”Pop-up duets” är ett lätt nedtonat danssommarverk, som inte saknar klara stunder men som heller aldrig riktigt förmår utmana stadens brus. I väntan på fler brett upplagda och konstnärligt spetsiga dansföreställningar, fungerar det här gästspelet som en skön retning av rörelseapparaten.
Gå till toppen