Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Eldförbud tvingar bronsåldersmuseum tänka om

I helgen hålls utställningen Levande bronsålder på Ekehagens forntidsby. Onsdagens besked om totalt eldningsförbud i Västra Götaland hotade utställningen – men ledningen samlade sig snabbt och hittade en ny pedagogisk vinkel.

Bronsåldersgården i Ekehagens forntidsby, där helgens utställning får en annorlunda prägel på grund av eldningsförbudet.Bild: Ekehagens forntidsby
Ekehagens forntidsby ligger i Åsarp några mil nordost om Jönköping. Där finns bland annat en gård med hus och hantverkshus, rekonstruerade i bronsålderns stil.
Denna helg står museet värd för utställningen Levande bronsålder. Under onsdagen kom dock besked från Västra Götalands länsstyrelse om totalt eldningsförbud i länet på grund av den långvariga hettan och torkan.
– Vi fick panik när vi fick veta det. I centrum för utställningen står den stora ugn där vi smälter koppar och tenn, som är nedgrävd i marken med två blåsbälgar. Barnen gillar det, det slår upp lågor på en meter när man bälgar, säger Egil Josefson, arkeolog och verksamhetsledare, till TT.
Utöver den stora ugnen påverkas en rad andra aktiviteter.
– Vi har en ugn med lägre temperatur där barn kan bränna lerpärlor i keramik, det går också bort. Till och med vår vävstol drivs av eld. Därtill försvinner en jätteviktig del – bronsåldersmaten, som vi tillagar på varma stenar, säger Josefson.
Trots den inledande paniken samlade sig museets ledning snabbt och insåg att det fanns en pedagogisk möjlighet framför dem.
– Man inser ju hur otroligt central elden varit, så nu kommer vår guidning i stället handla om eld. Vi får prata om det vi inte kan visa – hur viktig elden är. Det är lätt att glömma i vår tid, när man bara sätter på en platta och får värme och mat, säger Egil Josefson.
Beskedet om utställningens nya inriktning har redan väckt reaktioner.
– Folk har hört av sig och reagerat. Dels tycker man det är skönt att vi tog ansvar vad gäller eldningsförbudet, och dels är man nyfiken på vad vi ska göra. Det kommer att bli spännande, säger Josefson.
Fakta

Bronsåldern

Bronsåldern är en term för perioden mellan år 1700 och år 500 före Kristus.

Perioden brukar ibland delas in i äldre och yngre bronsålder, med skiljelinjen vid år 1100 före Kristus.

Namnet kommer från att metallen brons vid denna tid började bli allmänt känd i nuvarande Skandinavien.

Bronsålderns människor skapade ett stort kontaktnät inom Europa och angränsade områden för handel och byteshandel med bland annat guld, brons och bärnsten.

Ett tydligt klassamhälle växte fram under perioden, vilket många arkeologer tillskriver behovet av ledarskap för att styra och kontrollera tillverkningen av exempelvis guld och brons.

Källa: Historiska museet

Gå till toppen