Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Forskare varnar för slarv med solskydd

Snåla inte med solkrämen! Solskyddsprodukter ger nämligen mindre än hälften av det skydd som de förväntas ge. Men problemet är inte produkterna i sig utan folks hafsiga insmörjning, hävdar forskare.

Solskyddsprodukter ger mindre än hälften av det skydd som de förväntas ge. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Sex teskedar – så mycket solkräm behöver en medelstor vuxen smörja in sig med för att krämen ska ge ett fullgott skydd mot solen. I själva verket använder de flesta av oss betydligt mindre än så, vilket gör att produkterna ger mindre än hälften av den förväntade effekten, rapporterar brittiska BBC.
I teorin skulle solskyddsfaktor 15 räcka för att skydda mot solskador, men taget i beräkning hur produkten appliceras är faktor 30 eller 50 nödvändigt, skriver forskare från Londons King's college som ligger bakom studien.
Främst slarvar vi med öron, tinningar och sidorna på halsen, säger forskarna som även höjer ett varningens finger för produkter som påstås vara vattenfasta. Trots att vissa produkter kan behålla sina solskyddande egenskaper vid kontakt med vatten försvinner upp till 85 procent av produkten när vi torkar oss med en frottéhandduk, säger forskarna.
För att känna oss säkra i solen bör vi smörja in oss 15–30 minuter innan vi ger oss ut och upprepa proceduren minst varannan timme.
Fakta

Så skyddar du dig

Välj en hög solskyddsfaktor, till exempel faktor 30 eller 50.

Använd minst en halv tesked kräm till vardera arm, ansikte, öron och hals.

Använd mer än en tesked till vardera ben, bålens fram- och baksida.

Smörj igen om du badat eller svettats.

Källa: The British Association of Dermatologists

Gå till toppen