Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Kulturpolitikerna: Valpeppar med egen låt

Mer resurser till den regionala kulturen. Det är den viktigaste valfrågan för Miljöpartiets kulturpolitiske talesperson Niclas Malmberg. Inför valet peppar han med sin egen vallåt – som handlar om förnyelsebar energi.

Niclas Malmberg (MP) uppskattar "Bonusfamiljen" på tv och peppar med sin egen vallåt. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Niclas Malmberg minns fortfarande när han som tioåring drabbades av The Beatles och har sedan dess jagat liknande upplevelser. Han skapar även musik själv men sträcktittar inte på tv-serier – däremot gillar han "Bonusfamiljen".
TT: Vilken är den viktigaste valfrågan inom kulturområdet?
– Mer resurser till den regionala kulturen, det vill säga stärkt statligt anslag till kultursamverkansmodellen. Vi har den starkaste kulturbudgeten någonsin i Sverige och det har gjort att vi har förstärkt förutsättningarna till den statliga kulturen, men vi har inte på samma sätt höjt anslagen till den regionala kulturen. Och vi vill att kultur ska vara tillgängligt för alla i hela landet.
TT: Vilken är din största kulturupplevelse?
– Det är fortfarande när jag som tioåring hörde Beatles "Abbey Road" första gången. Jag gillade musik redan innan men det här var på något sätt mycket mer än musik. Det var en vision av paradiset, något som var större än musik. Efter det har jag jagat efter samma upplevelse igen.
TT: Vilken är din senast lästa bok?
– "Så länge min bror andas" av Set Mattsson. Det är en bok om förföljelserna av judar under andra världskriget, en väldigt bra och gripande bok som känns högaktuell i dessa dagar med anledning av flyktingströmmarna.
TT: Vilken film såg du senast?
– "The birth of a legend", en film om Pelé som jag såg tillsammans med min fotbollsintresserade son. Den var jättebra och även det en film som kändes högaktuell i dag. Det handlade inte bara om hans framgångar utan också om den starka rasism som präglade inte bara uppväxten i Brasilien utan också när han kom till Sverige 1958.
TT: Vilken scenföreställning såg du senast?
– Det var en dansföreställning i samband med att Sveriges folkhögskolor hade en rikskonferens.
TT: Vilken tv-serie sträcktittar du på?
– Sträcktittar gör jag inte på något, men jag uppskattar verkligen "Bonusfamiljen". Karaktärerna är oerhört realistiska och de väcker mycket samtidsfrågor, så jag ser verkligen fram emot nästa omgång av den serien.
TT: Vilken är din pepplåt inför valet?
– Det är min egen vallåt "Renewable", om förnybar energi. Det är popmusik, jag spelar och har skrivit låten och så är det en artist som heter Idegran som står för sången.
TT: Vilken sociala medier-plattform använder du mest?
– Facebook. Det är det format jag tycker är enklast. Jag har Twitter och Instagram också, men har svårt att formulera mig kort som du hör och jag arbetar mer med text än med bild så Instagram passar mig inte heller så bra.
TT: Vilken är din mest använda emoji?
– Det är det glada ansiktet. Jag kommenterar gärna när saker är positiva, med ett glatt ansikte.
TT: Vem (bortsett från dig själv och dina partikamrater) är den skickligaste retorikern inom kulturpolitiken?
– Olof Lavesson lyckas föra fram Moderaternas budskap. Men jag säger det med brasklappen att det är med en retorik som också vilseleder lyssnarna.
Fakta

De styr kulturpolitiken

De är våra folkvalda representanter på kulturområdet – men ytterst få känner till vilka de är. I vår sommarserie låter vi partiernas talespersoner i kulturutskottet presentera sig inför valet, bland annat genom att låta dem redogöra för sina kulturella preferenser.

Gå till toppen