Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Trafik

Försenade och stoppade tåg i Nordvästra Skåne – beräknas pågå hela natten

Flera tåg är inställda och andra försenade i Nordvästra Skåne på grund av en solkurva mellan Helsingborg C och Maria station. Tågen gick som vanligt igen på lördagsmorgonen men med reducerad hastighet. Bussar ersatte delar av sträckorna.

Många människor på Knutpunkten i Helsingborg.Bild: Erika Oldberg
Samtliga tågavgångare mellan Helsingborg och Ängelholm är inställda på grund av solkurva.
– Det är samma läge som vi hade i onsdags. Vi måste vända Öresundstågen i Helsingborg respektive Ängelholm. De lokala Pågatågen mellan Helsingborg och Ängelholm upp till Förslöv är inställda, säger Magnus Andersson, verksamhetsjour på Skånetrafiken.
SJ leder om sina tåg via Hässleholm och räknar inte med några stora förseningar. Men resenärer i Helsingborg måste välja en annan väg.
– Det är ungefär samma körtid, men beroende på hur trångt det är på linjen kan det bli förseningar. Men vi räknar inte med några stora störningar, säger Dan Olofsson på SJ:s pressjour.
Såhär såg det ut mellan Helsingborg och Maria i onsdags. Idag ser det likadant ut. Man har mätt upp 47 grader i rälsen, enligt Infranord som reparerar rälsen.Bild: Läsarbild
Spårfelet beräknas vara åtgärdat på lördagsmorgonen.
Skånetrafiken hade problem med att få in ersättningsbussar, berättar verksamhetsjour Magnus Andersson.
– Vi försöker få fram ersättningstrafik med buss under den tiden vi inte kan köra tågen. Det är tyvärr besvärligt att få tag på, sa han vid 16-tiden på eftermiddagen.
På grund av problemen att få tag i bussar rekommenderade Magnus Andersson resenärer att se över egna alternativ för att ta sig till antingen Helsingborg eller Ängelholm.
– Kan man lösa sin resa fram till Helsingborg om man ska söderut eller Ängelholm om man ska norrut så är det lämpligt att man gör det, sa han.
Det finns även region- och stadsbussar för den som har möjlighet.
– Regionbusslinje 506 går från Helsingborg till Ängelholm. Vi tittar på om vi kan förstärka den busslinjen också. Sedan finns stadsbusslinje 2 från Helsingborg mot Ödåkra. Det finns lite andra alternativ när inte tågen går, säger Magnus Andersson.
Britt-Inger Andersson, Harriet Öberg, Peder Andersson, Ing-Britt Öberg och Lisbeth Björklund, alla från Falkenbergstrakten, hade varit på en sommartur till Malmö, men fastnade i Helsingborg på vägen tillbaka.Bild: Torbjörn Wester
Vid 17.30-tiden stod resenärer och väntade på ersättningsbussar vid Knutpunkten i Helsingborg. Peder Andersson från Falkenbergstrakten hade tillsammans med släkt och vänner varit i Malmö på en semestertur, men fastnade på vägen tillbaka. Faktum är att tre i sällskapet, inklusive Peder Andersson, inte hade åkt tåg sedan 1980-talet innan idag.
– Det känns ju lite jobbigt att det då blir såhär, men det är smällar man får ta, säger Peder Andersson.
I Malmö fick de information om att de skulle åka till Helsingborg och sedan invänta ersättningsbuss till Ängelholm för att sedan åter sätta sig på tåget.
– Vi kommer väl att bli två timmar försenade men vi kommer att lämna in en ansökan om ersättning på resegarantin, säger Lisbeth Björklund, en annan i Falkenbergssällskapet.
Trafikverket har beredskap för spårfel, men det stora antalet solkurvor de senaste dagarna beror på det ovanligt varma vädret.
– Så här varmt har vi inte haft på många år. Att SMHI har gått ut med klass 2-varningen för över 30 grader i flera dagar är väldigt ovanligt. Vi är inte vana vid det heller. Men vi har absolut beredskap, säger Linda Corsvall, presskommunikatör på Trafikverket.
På lördagsmorgonen rapporterade Trafikverket att tågen gick som vanligt igen i Helsingborg, men med reducerad hastighet.
Gå till toppen