Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MSB riktar om sitt fokus: ”Oroliga för stor brand i södra Sverige”

Risken för nya skogsbränder är högst i södra Sverige just nu. Därför riktar MSB om resurserna för att vara redo för eventuella bränder i söder.

På grund av den extremt höga brandrisken i södra Sverige just nu riktar MSB om sitt fokus för att vara bättre förberedda för skogsbränder även i södra Sverige. Det meddelade myndigheten på en presskonferens på fredagsförmiddagen.
Läs också Skörden som mest intensiv i Skåne – även så brandrisken
Bland annat flyttas två av de utländska flygplanen som hittills vattenbombat i Kårböle ner till Örebro, för att vara redo att snabbt kunna ta sig till eventuella skogsbränder längre söderut.
– Det är där vi är mest oroliga för att få en ny stor brand. Våra två största orosmoln är brandvärdena och temperaturerna i södra Sverige i dag, säger Peter Arnevall, räddningschef på MSB, på fredagens presskonferens.
Några större bränder har redan blossat upp söderut – på torsdagskvällen brann det exempelvis på flera olika platser i Blekinge. Där fick räddningstjänsten hjälp av litauiska helikoptrar för att vattenbomba bränderna.
Annelie Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, säger att fredagens höga temperaturer gör brandläget i södra Sverige extremt under fredagen.
– Idag peakar det. Nu är vi riktigt oroliga och är snabbfotade för att släcka eventuellt uppkomna bränder. Därför skapar vi den här beredskapen i Mellansverige, säger Annelie Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.
Hon lyfter fram vikten av att allmänheten hjälper till genom att undvika att starta eldhärdar, och att släcka och anmäla dem så snabbt som möjligt.
– Vi måste framförallt tänka på hur vi beter oss. Inte slänga fimpar, vara försiktig med hur man slänger cigaretter och vara uppmärksam. Det är jätteviktigt att vi släcker uppkomna bränder så tidigt som möjligt.
På SMHI:s hemsida finns brandriskprognoser.
Under helgen väntas regn kunna dra in över vissa delar av södra Sverige.
– Problemet är att innan det drar in kommer vindarna att öka och det kommer dessutom vara följt av en del åska. Det ökar risken att det slår ner på fel ställen och därigenom startar nya bränder, säger Peter Arnevall.
den här sajten finns samlad information från svenska myndigheter om skogsbränderna i Sverige. Där finns bland annat kartor över bränderna, trafikinformation och anvisningar om hur du går till väga om du vill hjälpa till i arbetet kring bränderna.
Gå till toppen