Annons

Annons

Annons

Lund

Dalbybor och nyanlända integreras tillsammans

När människor efter flyktingkrisen började placeras i Dalby ställdes frågan "Vad kan vi göra för att hjälpa till?". Det var startskottet för Tillsammans för Dalby som idag engagerar hundratals människor för att integrera de nyanlända.

Text

"Integration går två vägar. Det handlar inte om att de som kommer till Sverige ska integreras, vi måste integreras med varandra" säger Peter Sommerstein. Från vänster: Eva Nygren, Kerstin Sommerstein, Peter Sommerstein, Arne Johnson, Ulla Lundborg Berggren och Per Brugge.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

När en nyanländ familj blir placerad i Dalby dröjer det inte länge innan de får besök. Utanför dörren står en eller flera Dalbybor med en broschyr på svenska och en på arabiska. De kommer från Tillsammans för Dalby, en grupp som finns till för att integrera nyanlända.

Till en början är det de basala behoven som ska tillgodoses.

– När en nyanländ familj blir placerade i en kommun och får en lägenhet så följer en bostadssamordnare med till lägenheten och låser upp dörren. Innanför dörren finns ingenting, inga möbler, inte ens en madrass. För att ha råd att köpa möbler måste familjen ansöka om ett lån, men får att göra det måste man åka in till Lunds centrum, säger Arne Johnson, en av de engagerade.

Annons

Men då kommer Tillsammans för Dalby in i bilden. De har ordnat så att alla som har möbler över kan lämna in dem och att de familjer som behöver möbler kan hämta.

Annons

Initiativet till gruppen, som idag har en kärngrupp på cirka 40 medlemmar och nästan 600 engagerade på Facebook, togs på ett informationsmöte 2017 om de nya flyktingbostäderna som skulle byggas. Sedan dess har engagemanget bara växt.

– Det första vi startade var en välkomstgrupp, vi vill att alla nyanlända ska känna sig välkomna, det är viktigast. Sen började vi samla ihop grejer, allt från barnvagnar till sängar, säger Kerstin Sommerstein.

Möblerna förvarades från början i Kerstin och Peter Sommersteins källare, men sen gick kommunen in och upplät det gamla polishuset. Även biblioteket och allaktivitetshuset kopplades snabbt på och bidrog med lokaler till möten, språk-café och svenskundervisning.

"Om jag har svårt att formulera ett mail på jobbet kan jag bara ringa Arne och han hjälper mig med glädje" säger Madyan Mahmoud om vänskapen med de äldre Dalbyborna. Från vänster: Dana Ghonen, Jihan Khaled, Madyan Mahmoud och Ahmad Alkaddah.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Madyan Mahmoud och hans brorson Ali från Syrien var två av de första som kom till Dalby, i maj 2017. Ali gillar att spela fotboll. Det intresset plockades snabbt upp av Arne Johnsson som varit tränare i Dalby GIF i många år.

– Vi har fått många nya spelare sen de nyanlända kom. Det hjälper alla, grabbarna får bättre svenska och de är en stor tillgång för våra lag, säger Arne Johnsson.

För Madyan Mahmoud har de svenskkunskaper och kontakter han fått sedan han flyttade till Dalby lett till en anställning i ett EU-projekt i Malmö där han jobbar med integration.

Annons

Annons

– Tillsammans för Dalby har inte bara hjälpt oss. De har skapat samband mellan oss och svenska familjer, det handlar om vänskap, säger han.

Vänskap är ett återkommande ord i samtalet med både nyanlända och engagerade i Tillsammans för Dalby. Gemenskap och familj likaså. Inte bara för de nyanlända utan också för de engagerade.

– Vi är inga Florence Nightingales som bara hjälper. Vi finns här som medmänniskor och vänner, vi utvecklas också av det här, säger Peter Sommerstein och får medhåll av de andra i gruppen.

Arne Johnsson flikar in.

– Jag har rest mycket och långt i mitt liv men med åldern blir resorna kortare. Men nu är det som att världen har kommit hit till Dalby. Jag ser och hör det som jag tidigare har sett på Aktuellt om kvällarna, det är en slags folkbildning.

Förutom språkundervisning, hjälp med möbler och flytthjälp erbjuder Tillsammans för Dalby också en mentorsverksamhet. Per Brugge är en av mentorerna.

– Jag hjälpte bland annat en kille att ta lastbilskörkort. Han klarade teorin på sjunde försöket efter att vi hade gått igenom alla komplicerade lagtexter. Sen skickade vi in hans CV till renhållningsverket och jag ringde HR och berättade vilken bra kille han var, berättar han.

Jobbet blev hans och idag har han fast anställning.

– Då myntade han ett av mina favorituttryck "Åh, äntligen kan jag börja betala skatt". Han tyckte det var så jobbigt att han hade fått bidrag utan att kunna ge något tillbaka, säger Per Brugge.

De första flyktingarna som kom hjälper idag till i verksamheten.

Annons

– När jag kom för tio månader sen så hjälpte Madyan mig att tolka. Jag har fått mycket hjälp av Tillsammans, om jag har problem kan jag alltid ringa en svensk vän, säger Dana Ghonen från Syrien.

Annons

Men de nyanlända har inte bara mottagits med öppna armar.

– Tillsammansgruppen är min familj. Men när jag och min fru flyttade in i vår nya lägenhet märkte vi att vissa grannar inte ville hälsa på oss. Det är fortfarande så, jag är ledsen för det. Vi varken besöker eller hjälper varandra, säger Ahmad Alkaddah från Syrien.

De sista lägenheterna och modulhusen för de nyanlända blir färdigbyggda i höst. Då kommer fler nya Dalbybor att flytta in. Sammanlagt när alla är inflyttade har Dalby fått ungefär 230 nya boende främst från Syrien, Afghanistan, Pakistan och Iran.

– Men nu kan ju vi som var den första generationen vara med och hjälpa till att integrera de nya, säger Madyan Mahmoud.

– Ja såklart, det räknar vi med, säger Peter Sommerstein och ler.

Fakta

Vill du hjälpa till?

Just nu söker Tillsammans för Dalby cyklar och sängar. De kan lämnas i gamla polishuset på söndag den 29 juli mellan klockan 16 och 18.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan