Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Nana Eshelman Håkansson: Petra Mede skämtar på blodigt allvar

Petra MedeBild: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Petra Mede

Komiker

Åh, denna bitterljuva människa! Skådespelaren, komiken och programledaren Petra Mede växlar mellan svart och vitt, det finns inga gråzoner. Hon tillägnar sitt direktsända program till barndomen där hon inte passade in. Igenkänningsfaktorn är stor – finns det någon som kände att den passade in som sjuåring? Eller som elvaåring för den delen. Eller som vuxen.
Petra Mede berättar gulliga minnen som kliar som myggbett. Om den missförstådda förstaklassare som kunde stava till respekt, men som inte kunde läsa av de sociala koderna. Som förmodligen hade fått diagnosen ADHD om hon varit barn i dag, men i stället skammas av så kallade vänner. Om barnet som ligger på den gröna mattan i flickrummet och skriker ut sin frustration.
”Sätt på mig skygglappar, ta bort tankarna från mitt huvud”, säger Petra Mede och skämtar på blodigt allvar och påminner om den Katja som hon så briljant har porträtterat dramakomedin Bonusfamiljen.
Jag hade en gång en pojkvän som ville ha Petra Mede som sitt frikort. Jag skulle inte vilja gå så långt, men jag vill att hon ska vara min bästis. Att vi ska ligga skavfötters och att jag ska vaggas till sömns av hennes historier från barndomen.
Gå till toppen