Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Småklubbarna: ”Vi har ingen chans”

Inga spelare från Skåne är landslagsuttagna efter förbundens konflikt. De som drabbas hårdast - är småklubbarna.
– Vi har ingen chans överhuvudtaget längre, säger Anders Persson ordförande i Borgeby.

Borgeby FK är en av småföreningarna i Skåne som drabbas hårt av förbundens konflikt.Bild: Borgeby FK
Eftersom Skåne inte ställde upp med ett lag i utvecklingslägret i Halmstad, har det fått konsekvenser på flicksidan.
Inga spelare blev uttagna i F15-landslaget.
Detta har rört upp starka känslor i de skånska storklubbarna.
Men enligt småklubbarna är det de som drabbas hårdast av förbundens konflikt.
– Detta gör vår verksamhet nu ännu svårare att bedriva. Som det är nu kan bara FC Rosengård och LB07 få ner scouter hit, för att titta på deras spelare. Det är det som är problemet, säger Anders Persson.
Persson menar att ett uteblivet Halmstadsläger för de Skånska tjejerna innebär att hans duktiga flickspelare nu känner sig tvungna att gå till de stora klubbarna, för att kunna bli upptäckta. Han menar att ett klubbyte dessutom skulle missgynna spelarna och deras framtidsutsikter.
– Det missgynnar kransklubbar som oss. Vi har ingen chans överhuvudtaget längre. Vi hamnar utanför och får ännu färre argument att hålla kvar duktiga spelare. Spelarna tycker nu att de måste gå till Rosengård eller LB07, för att överhuvudtaget få en chans att bli uppmärksammad.
Varför är det dåligt om spelarna går till storklubbarna tidigt?
– Om det ska fungera måste klubbarna som FCR först visa att de kan skola de här spelarna och just nu tycker jag att de har för dålig verksamhet. Andelen av unga spelare, som tar sig upp till deras A-lag är försvinnande liten.
– Det är sällan det kommer någon från det hållet. Det är från småklubbarna de kommer och att duktiga spelare går dit så småningom tycker jag är rimligt. Men de ska inte känna sig tvungna att gå så tidigt. De kan inte utvecklas i den miljön.
– Vi satsar stenhårt hos oss och har lyckats väldigt bra genom åren med spelarutveckling. Vi har många spelare i damallsvenskan och de har alltid gått den långa vägen via seniorspel i småklubbarna. De har inte gått via ungdomslagen i storklubbarna. Det säger väl att det kanske inte är rätt väg att gå.
Marcus Sahlén som är ansvarig för Husies flick- och damverksamhet är inte heller nöjd med hur förbunden sköter landslagsuttagningarna i dag, men tror inte nödvändigtvis att Halmstadslägret är den bästa metoden.
– Jag kan förstå varför vi inte skickar spelare till elitlägret. Men det handlar om en gyllene medelväg. Jag hade tyckt det var positivt om förbundet och ansvariga i distriktet kunde vara tightare med klubbarna. Jag har inte direkt sett ett brinnande intresse från deras sida. Men de kanske har en anledning att inte vara närvarande?
– Det räcker egentligen med ett mail, ett telefonsamtal, en enkät eller en hemsida där vi i föreningarna själva kan skriva in om vi har duktiga spelare som de borde komma och titta på.
Gå till toppen