Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tour-vinnaren Thomas: ”Det är bara galet”

I flera år såg Geraint Thomas som hjälpryttare till att Chris Froome tog hem slutsegern i Tour de France. Men som 32-åring kunde walesaren på söndagen rulla in på Champs-Elysées som slutvinnare av årets upplaga av cykelklassikern.
– Nu står jag här i den gula ledartröjan och det är bara galet. Det är otroligt och det är en dröm som gått i uppfyllelse, sade Thomas.

Tour de France-vinnaren Geraint Thomas på Champs-Elysées på sista etappen.Bild: Laurent Cipriani/AP/TT
Debuten i Tour de France 2007 slutade med att han kom näst sist.
– Jag började med cykling tack vare den här tävlingen, sade Thomas i sitt segertal.
– Drömmen var alltid att få delta och den drömmen blev sann 2007.
Under åren som följde missade han några Tour de France och i andra hjälpte han Chris Froome fram till dennes fyra slutsegrar. I år var det dags att kliva fram ur Froomes skugga.
– Han har varit en stor del av mina segrar. Om han ska vara på pallen så ska han vara överst, sade Froome som slutade trea.
Läs också Thomas vann klassisk etapp i Alperna
Det var på den elfte etappen, en bergsetapp upp till Le Grand-Bornand som Thomas tog över den gula ledartröjan och efter en vilodag stärkte han sin ledning genom att vinna tolfte etappen upp till Alpe d'Huez. En ledning han behöll genom kämpaglöd, taktik, och bra support från lagkamraterna i Team Sky.
– Det är det mesta jag lidit, dag efter dag, sade Thomas.
Slutsegern säkrades när han på lördagens tempoetapp bara tappade 14 sekunder till världsmästaren i tempo, tvåan Tom Dumoulin, och därmed hade hela 1.51 tillgodo inför slutetappen in till Paris.
– Jag har vunnit touren, mannen! Jag kan inte prata. Det är bara otroligt, sade en gråtandes Thomas trots att en etapp återstod..
Geraint Thomas passerar Triumfbågen i den gula ledartröjan.Bild: Christophe Ena
Läs också Thomas mot tourseger efter bra tempoetapp
Söndagens 116 kilometer från Parisförorten Houilles till Champs-Elysées och nio varv där blev en ren njutning för Thomas som inte behövde oroa sig för att tvåan Dumoulin eller trean Chris Froome, lagkompisen i Team Sky, skulle göra någon attack på slutsegern. Redan tidigt på etappen drack han champagne tillsammans med sina lagkamrater.
– Att cykla runt (Champs-Elysées) och vinna, du måste nypa dig själv för att förstå. Det kommer inte att sjunka in på flera månader, sade Thomas.
Vinnare av 21:a och sista etappen blev norrmannen Alexander Khristoff som vann en tuff spurt.
Thomas är förste walesare att vinna Tour de France och tredje britt efter Bradley Wiggins 2012, och Chris Froome 2013, 2015, 2016, 2017. Och det är sjätte gången de senaste sju åren som en cyklist från Team Sky tagit hem segern.
Fakta

Geraint Thomas

Namn: Geraint Thomas

Född: 25 maj 1986 i Cardiff

Längd: 183 centimeter

Vikt: 70 kilo

Yrke: Cyklist

Stall: Team Sky 2010-

Meriter: Vinnare av Tour de France 2018, OS-guld i förföljelselopp lag 2008 och 2012. Tre VM-guld i förföljelselopp lag 2007, 2008, 2012.

Fakta

Senaste vinnarna i Tour de France

2018: Geraint Thomas (Storbritannien)

2017: Chris Froome (do)

2016: Froome

2015: Froome

2014: Vincenzo Nibali (Italien)

2013: Froome

2012: Bradley Wiggins (Storbritannien)

2011: Cadel Evans (Australien)

2010: Andy Schleck (Luxemburg)*

2009: Alberto Contador (Spanien)

* Schleck fick segern sedan Contador åkt fast för dopning

Gå till toppen