Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Trots nya bud från MSB – fortsatt totalt grillstopp i Skåne

Det totala grillförbudet i Skåne kvarstår – även sedan MSB har dragit tillbaka sin uppmaning om eldningsförbud.

Sedan i onsdags råder stopp för grillning i Skåne på grund av brandrisken. Beslutet togs av länsstyrelsen efter att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, uppmanat till förbud i landet.
– MSB har sagt att det måste bedömas lokalt och utifrån brandrisksituationen. Eftersom MSB själva säger att det är extremt hög brandrisk i Götaland åtminstone i dag [måndag] och imorgon så har vi idag, när vi har diskuterat detta, sagt att vi inte kommer att göra någon förändring. Vi avvaktar väderutvecklingen, säger Matz Hammarström, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.
Läs också ”De borde få straffäta en riktigt bränd bit fulfläsk när det här är över”
Under onsdagen kommer länsstyrelsen att hålla ett nytt möte för att stämma av.
Länsstyrelsens förbud från förra veckan innebär att det tidigare eldningsförbudet skärptes. Det är nu också förbjudet att använda trädgårdsgrillar på egen tomtmark.
Det var under måndagen som MSB beslutade att ta tillbaka sin rekommendation till kommuner och länsstyrelser om ett skärpt eldningsförbud. Enligt den tidigare bedömningen skulle uppmaningen gälla till den siste augusti.
"Brandriskprognosen skiljer sig stort över landet och gemene man måste även fortsättningsvis iaktta stor försiktighet. Det är viktigt att allmänheten tar del av den senaste lokala och regionala informationen via kommunens eller länsstyrelsens webbsida", säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB, i ett pressmeddelande.
Gå till toppen