Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Medieprofilen som har fått sitt drömjobb

För åtta år sedan blev Daniel ”Paris” Afshinnejad känd för svenska folket när han vann programmet ”Ung och bortskämd”. I dag är han en flitigt anlitad radio- och tv-profil som jobbar på att öka mångfalden i medievärlden.

Medieprofilen och bloggaren Daniel "Paris" Afshinnejad.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
När Daniel Afshinnejad var ung tonåring drömde han om att jobba med tv och radio. Samtidigt hade han få förebilder bland programledarna. Det fanns knappt någon som var öppet homosexuell eller hade utländskt påbrå, som han.
– Och fanns det var oftast personer som betraktades som freaks. Det var alltid en negativ klang kring sådana som vi, säger han och förklarar att han heller aldrig velat vara en dussinmänniska. Och att det egentligen inte har varit något val.
– Människor är olika och världen är blandad, och det är fantastiskt. Det viktiga är att det finns en plats för alla oavsett hur man ser ut eller hur man är.
En tanke började formas i hans huvud att försöka ändra på likriktningen inom media – bredda utbudet av profiler och därmed öka mångfalden. Så när SVT sökte personer till dokusåpan ”Ung och bortskämd” såg han sin chans.
Så här i efterhand vet vi att planen lyckades. I dag är han Daniel Paris med en stor del av svenska folket. ”Paris” är för övrigt ett smeknamn hämtat från den amerikanska fotomodellen Paris Hilton. Sitt gamla iranska efternamn har han kvar.
– Jag har hela min släkt i Iran. De har samma efternamn och vi är lite lika varandra, men jag kan inte säga att jag känner dem. Senast jag var där var jag tolv år. Men jag pratar flytande persiska.
Förutom sin mission att verka för att det ska finnas olika slags personer som syns och hörs i tv, radio och i sociala medier har Daniel Paris också fått sitt drömjobb och själv blivit en medieprofil. Via Twitter, Instagram och sin blogg har han över 100 000 följare. Han skriver krönikor och debattartiklar, anlitas som expert på sociala medier i TV4 och medverkar i ”Vakna” på NRJ.
Dessutom har han en examen som socionom och har föreläst om yrket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting.
– Min resa har varit en lång process. Men det har varit värt det. Nu frilansar jag för fullt och tycker att det är kul att ha många järn i elden och inte bara fastna för en grej.
Oavsett vad han tar sig för är han alltid mycket noggrann. Till viss del har det att göra med själva yrket som också innebär att det är öppet för andra att bedöma. Samtidigt säger han att han är sin värsta kritiker.
– Även när någon säger att jag gjort något bra är det lätt att falla in i gamla mönster och säga: ”Nä, var det det?” och börja rada upp minsta lilla harkling eller stakning. Ändå vet jag att det var bra och att jag har jobbat stenhårt med det. Till exempel kan jag ha skrivit en hel vecka på ett inslag i Nyhetsmorgon som bara varar i sju minuter. Det är ju aldrig något som jag höftar fram. Jag har koll på läget. Och jag har ju pluggat till mig den stenkollen.
Vad har kändisskapet inneburit för dig?
– Jag har lärt mig mycket genom det. Det har gett mig vänner inom branschen som jag är väldigt tacksam över. Jag tycker ju om att uttrycka mig och nu har jag en plattform där jag får göra det. Men mycket har lugnat ned sig. Jag har blivit bättre på att dra gränser och säger oftare nej till förfrågningar. Det är för hälsans skull.
Hur skulle du säga att du har förändrats sedan du var 21 år?
– Det är stor skillnad. Jag är mer sympatisk och har fått ökad förståelse för människor. Mycket av den insikten har jag min utbildning att tacka för. Fram tills att jag var runt tjugo levde jag i en bubbla med mina föräldrar och två äldre bröder. Vi bodde i hus och var en vanlig familj. Jag trodde att alla hade det så. I dag vet jag att så inte är fallet, många unga har det svårt.
– Jag tror att man får ett större hjärta med åren.
Fakta

Daniel "Paris" Afshinnejad

Aktuell: Fyllde 30 år den 26 juli 2018.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och två bröder.

Gör: Sociala medier-expert i tv, radiopratare, bloggare med mera.

Aktuell: Som expert i ”Viralt i världen” i TV4:s Nyhetsmorgon.

Min styrka: ”Att jag lyssnar och kommer med bra råd. Jag tycker om att vara en person som man kan förlita sig på.”

Egenskap jag jobbar med: ”Jag är väldigt självkritisk. Men också medveten om det och jobbar på det för det ju otroligt löjligt. Det är inte utvecklande och det gör mig inte till en gladare person.”

Gå till toppen