Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

MP: Stationera brandflyg i Norden

De skogsbränder som härjat i Sverige, Norge och Finland i sommar visar på behovet av bland annat brandflygplan i Norden, menar de tre ländernas miljöpartier. Arkivbild.Bild: Maja Suslin/TT
Sommarens omfattande skogsbränder visar på behovet av att stärka den nordiska krisberedskapen, anser Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin och företrädare för de gröna partierna i Norge och Finland.
"Vi vill utveckla gränsöverskridande samverkan som också omfattar såväl civilsamhället som näringslivet. Det finns många gränshinder som försvårar samverkan. Nordisk forskning om samhällsskydd och beredskap bör stärkas och ges direkt stöd av nordiska ministerrådet", skriver de på Dagens Nyheters debattsida.
När det gäller släckning av bränder vill man bland annat se brandflygplan: "Antingen genom att EU placerar brandflygplan här, eller genom gemensamt inköp i Norden."
Gå till toppen