Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny milstolpe för självsäker Linn Grant – vann British Open-kvalet

Med fyra slags marginal vann Linn Grant kvalet på St Annes efter en kanonrunda som slutade på 62 slag, tio under par.

Linn Grant, arkivbild.Bild: Göran Söderqvist
I mitten av maj chockade amatören Linn Grant hela startfältet när hon vann US Open-kvalet överlägset och tog en av fyra biljetter till huvudtävlingen.
Nu har hon kvalat in till ytterligare en majortävling.
– Det känns bra, säger Linn Grant, oberörd som om det vore 18 hål på hemmabanan som hon precis spelat.
Eftersom kvalet bara var 18 hål sa hon inför rundan att det var viktigt att hänga med från start. Men trots par de första fyra hålen, där många gjorde birdie, blev hon aldrig stressad.
– Nej, faktiskt inte. 18 hål är 18 hål, sen var man gör sina birdies spelar ingen roll. Jag kände att jag hade puttarna, och slagen satt så det var egentligen bara att vänta ut.
Första birdien kom på femte hålet, och sen rasslade det till ordentligt. På femtonde hålet låg hon på -8 och ledde med två slag. Men Ryaspelaren började inte spela defensivt för det.
– Redan igår räknade jag ut att med lite bra spel borde jag kunna göra birdie på par femmorna. När jag var på 17 och 18 ändrade jag inte min plan överhuvudtaget. Slagen hade ju suttit ändå dit så varför skulle de börja krångla där, säger Linn Grant som lyfter fram sina puttar som en nyckel till framgången.
– Jag satte en lång putt på åttan som jag kände att jag skulle ha. Det var väl lite där som jag började komma igång. Sen flöt det på ganska bra.
Vinsten betyder att ytterligare ett av säsongens mål är uppfyllt.
– Det är alltid skönt att få det avbockat. Nu är det nya tag. Jag ska kolla banan imorgon. Just nu vill jag ha revansch för i våras, säger hon och syftar på US Open där hon låg delad fyra efter två dagars spel men tappade rejält sista två dagarna.
Att ha den tävlingen i bagaget är värdefullt nu.
– Om jag klarar cutten vet jag hur de sista två dagarna är. Det är ganska skönt att ha med sig redan från start att allt är möjligt liksom.
Viken-tjejen lyckas ofta prestera bra i viktiga lägen. Förklaringen till det är att hon ser sig själv lyckas redan innan.
– Jag är väl bra när det gäller kanske. När jag vet att jag måste spela bra känner jag mig sällan pressad varken av mig själv eller någon annan. Kvällen innan ser jag mig själv vara på tävlingen som jag ska kvala in på. Jag tar väl lite för givet att jag ska vara där, på ett bra sätt.
Till skillnad från US Open behövde även amerikanska golfspelare kvala till British Open eftersom tävlingen arrangeras av Ladies European Tour. Därför var konkurrensen tuffare än kvalet till US Open. Men när Linn Grant ska nämna en spelare hon är extra nöjd med att slå är det ingen amerikanska hon tänker på.
– Frida Kinhult, antagligen. Frida är väldigt duktig. Det är alltid kul och skönt att slå henne. Hon tycker nog samma sak om mig. Vi båda gläds såklart också åt varandras framgångar.
Även Frida Kinhult klarade kvalet och därmed blir det totalt tio svenskor som deltar när tävlingen startar på torsdag.
Gå till toppen