Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös sommarpraktikanter lär sig att göra kortfilm

33 ungdomar från Malmö får i sommar lära sig hur man gör kortfilm. I november visas deras filmer på Malmö ungdomarskortfilmfestival.

Föreningen MUKKF (Malmö ungdomarskortfilmfestival) samarbetar med Ung i sommar som är Malmö stads sommarpraktikantprogram. Här ungdomar från Malmö lär sig filma och skriva manus. När Sydsvenskan träffar sommarpraktikanterna pågår en kortfilmsinspelning vid Möllevångsskolan. Det ser ut som att två killar bråkar på skolgården och en grupp ungdomar står och tittar på.
– Den här scenen handlar om en kille som blir mobbad för att han har adhd. Ungdomarna vill lyfta okunskapen kring adhd och mobbning som inte upphör, berättar projektledaren Loloat Hassan från MUKFF.
De flesta ungdomarna går på högstadiet och gymnasiet. Träffarna hålls i Malmö. Sommarpraktikanterna anmäler sig genom Ung i sommar. De får även vara med och bestämma vilka kortfilmer som kommer att visas på festivalen i november. En arbetsdag är på sex timmar.
– Vi började enkelt med smartphones och gick sedan över till de vanligaste kamerorna. Manuset är skrivet av ungdomarna själva och är baserat på personliga erfarenheter. Mobbning är bara ett av många teman.
Gizem Noa Yazdizhan, Mohammed Akkash, Valdemar Landeborg och Fadi Dagher förbereder sig inför nästa filmtagning.Bild: Patrik Renmark
Vad gör du här i dag?
– Jag filmar. Det är första gången jag gör det men det är kul att få lära sig nya saker, säger sommarpraktikanten Gizem Noa Yazdizhan.
– I dag är jag ljudansvarig, säger Valdemar Landeborg.
Vad gör MUKKF?
– Vi är en förening som jobbar med ungdomar och kortfilmer. Vi håller mest till på stadsbiblioteket och varje år arrangerar vi en kortfilmsfestival i Malmö. Under sommaren tar vi emot sommarpraktikanter från Ung i sommar, säger Loloat Hassan.
Loloat Hassan från MUKKF tycker det är viktigt att lyssna på ungdomars intressen.Bild: Patrik Renmark
I år jobbar MUKKF med totalt 33 sommarpraktikanter. Samarbetet med Ung i sommar började för fyra år sedan när Loloat Hassan bestämde sig för att boka in ett möte med Malmö stad.
– Det finns så många ungdomar som vill lära sig att filma och jag såg att det fanns ett behov av att jobba i team för att vi skulle kunna nå ut till fler. Därför bestämde jag mig för att presentera ett förslag på hur vi kan samarbeta med Malmö stad för att stötta och utveckla ungdomarnas filmintresse. Jag fick då träffa enhetschefen för Ung i sommar och hon stöttade min idé. Vi på MUKKF har nu tagit emot sommarpraktikanter sedan 2014.
Zaid Hamza och Valdemar Landeborg lär sig ljudteknik.Bild: Patrik Renmark
Loloat Hassan har själv alltid varit filmintresserad och hon råkar även vara dotter till en känd skådespelare från Irak som heter Hassan Hadi. Som elvaåring fick hon en roll i Wallanderfilmen- "Täckmanteln". Hon berättar att den erfarenheten betydde väldigt mycket för henne som barnen och det är ett minne hon har med sig när hon jobbar med ungdomarna som vill lära sig att filma.
MUKKF är igång året runt och finns som fritidsaktivitet i Malmö stad.
– För oss är det viktigt att ta till vara på ungdomarnas ambitioner och förverkliga deras drömmar. Vi ser en utveckling. Det tar tid men det ger resultat, säger Loloat Hassan.
Gå till toppen