Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Motstridiga bud om dåd mot cyklister

Tadzjikistans regering skyller helgens attack mot cyklister, då fyra utländska turister dödades, på ett inhemskt islamistparti som förbjudits av myndigheterna. Men IS fortsätter att hävda att det var anhängare till terrorgruppen som låg bakom attacken.

IS har tagit på sig överfallet mot en grupp cykelturister i Tadzjikistan. Via ett av sina propagandaorgan har IS lagt ut den här bilden av anhängare, som enligt terrorgruppen hade med dådet i Tadzjikistan att göra.Bild: AP/TT
Extremistgruppen IS tog på sig dådet i måndags och har kompletterat med bilder av rysktalande anhängare, som påstås ha anknytning till attacken.
De fyra cyklisterna från USA, Nederländerna och Schweiz dödades när de blev påkörda av en bil och senare knivhuggna av personer som hoppade ur bilen. Dödsoffren är tre män och en kvinna. Ytterligare två cyklister, en nederländska och en schweiziska, vårdas på sjukhus, den ena med knivskador.
Fyra misstänkta sköts ihjäl vid den polisjakt med skottväxling som följde på attacken. En femte kunde gripas.
I ett uttalande säger inrikesministern i Tadzjikistan att ytterligare fyra misstänkta har gripits.
Regeringen skyller dådet på ett islamistparti. Enligt myndigheterna har ett vittne erkänt att ledaren för attacken har tränats i Iran och att gruppen planerade att fly till Afghanistan efteråt.
Det tadzjikiska islamistpartiets ledare, som befinner sig i exil, förnekar inblandning och säger att myndigheterna använder attacken i politiska syften. Nahdapartiets ledare Muhiddin Kabiri, som hävdar att regeringen försöker vända uppmärksamheten från de riktiga gärningsmännen, säger sig vara förvånad att man ignorerar att IS tagit på sig attacken.
De påkörda cyklisterna var alla mycket resvana. Alla de fyra dödsoffren beskrev sin cykelresa mot Pamir via bloggar, skriver nyhetsbyrån AFP. Det amerikanska paret hade till exempel slutat sina jobb och var ute på en "världsomcykling".
Gå till toppen