Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Veteraner utan mattält på Malmöfestivalen – för första gången på 33 år

Sedan starten 1985 har kulturföreningen Victor Jara serverat chilenska korvar och hamburgare till Malmöfestivalens besökare. Men i år blir de för första gången utan tält på festivalen. Bland nykomlingarna på Gustav Adolfs torg syns bland andra den vietnamesiska restaurangen Nois och restaurang Rebell.

Andres Chavez och Eduardo Andrade från föreningen Victor Jara på Malmöfestivalen 2016. I år är första året sedan 1985 som Victor Jara inte är med på Malmöfestivalen. Bland årets nykomlingar syns bland andra Nois och LoCali.Bild: Albin Brönmark Anna Wahlgren Emma Larsson
Redan när Malmöfestivalen startade 1985 fanns kulturföreningen Victor Jara på plats med sitt matstånd. Och de varit ett återkommande inslag på festivalen varje år sedan dess. Men i år finns Victor Jara för första gången inte med bland festivalens matstånd.
– De har varit med länge och de har sagt till mig i flera år att de kanske ska hoppa festivalen – men det har alltid slutat med att de är med i alla fall. Men det är samma gubbar som har varit med i 30 år nu, och de börjar bli gamla och trötta. De är ju en stor del av Malmöfestivalen och jag tror att många kommer att sakna dem – men de har lovat att komma tillbaka nästa år, säger Rodrigo López-Calderón, matansvarig på Malmöfestivalen.
Har du hittat någon ersättare för dem i år?
– Jag har försökt hitta någon med ett liknande koncept som kan ersätta –men jag har inte hittat något som känns klockrent.
Läs också Steve Angellos nya kampanj: ”Vill hylla mångfalden i Malmö”
Bland årets nykomlingar på festivalmatscenen syns bland andra restaurang Rebell och den vietnamesiska restaurangen Nois.
– Jag har tjatat på Nois i fem år – men nu ska de äntligen vara med på festivalen, säger Rodrigo López-Calderón.
Dessutom återvänder några av förra årets succéer. Bland andra Jennie Walldéns koreanska restaurang Namu, Malmstens fisk, som förra året fick högsta betyg av Sydsvenskans krogrecensent Bong, och Mitt Möllan-restaurangen LoCali som kommer att servera poké bowls med lax och tofu.
Förra året var LoCali en del av Mitt Möllan-restaurangernas gemensamma tält på festivalen – men i år satsar de på ett eget tält.
Även restaurang Rebell har tidigare varit en del av festivalen genom konceptet Kök på Besök 2016, där olika krögare fick gästa ett festivalkök. Men i år har även Rebell ett eget tält på festivalen där de ska servera wallenbergare och vegetariska wallenburgare.
Dessutom blir det förändringar vad gäller alkoholserveringarna runt om på torget.
– Vi har fler serveringar i år än tidigare. Malmstens, Carib Creol, Slottsträdgårdens kafé, Rebell och The Bishops Arms kommer alla att ha serveringar på torget, säger Rodrigo López-Calderón.
Längs Lilla Nygatan flyttar fem nya aktörer in på rad: Korean temple food, Africa daily market, Taste of Sri Lanka, Flavourboss och Thrilla in Manilla.
Läs också Färre artistbokningar när Posthusscenen försvinner från Malmöfestivalen
En annan nyhet för i år är att scenerna flyttas. Posthusscenen har försvunnit och för att kunna husera artister av den storlek som tidigare har spelat på Posthusplatsen ska Gustavscenen bli större.
Scenen flyttar till den östra delen av torget som kallas Kungalunden för att öka publikkapaciteten och Gatuscenen flyttar till den plats där Gustavscenen tidigare låg.
– Jag tycker att det är kul att vi har gjort såhär. Det innebär att det blir mer folk på ytor där vi inte är vana att det är mycket folk – och det är såklart en utmaning. Men de som har mattälten är oftast bara glada om det är mycket folk, säger Rodrigo López-Calderón.
Gå till toppen