Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

23-åring frias från misstankar om sandlådekokain

Polisen fann 23-åringens fingeravtryck på en av de nedgrävda plastpåsarna fyllda med kokain. Men det räcker inte för knyta honom till brottet, menar tingsrätten. Istället döms han enbart för att ha förvarat kokain i en lägenhet på Värnhemsgatan.

Sandlådan på Rosengård där polisen efter ett tips hittade 156 gram kokain nedgrävt på 40 centimeters djup.Bild: Polisens förundersökningBild: Polisen
I september förra året ringde en person till polisen och berättade att två mystiska figurer ägnade sig åt något tveksamt i en sandlåda i stadsdelen Rosengård. Poliserna grävde upp knarket och skickade det på analys. Det visade sig vara 156 gram kokain, enligt åklagaren inte avsett för eget bruk.
Misstankarna riktades mot en 23-årig man. Polisen behövde däremot aldrig åka och hämta honom, eftersom han sedan tidigare satt häktad för andra brott.
Han är känd av polisen sedan tidigare. Så sent som i oktober dömdes han för sex fall av hot och förgripelse mot tjänsteman. Han är dessutom en av dem som fälldes för ett av sprängdåden mot bostadsbolaget Victoria park på julafton år 2014.
Att polisen fann hans fingeravtryck på en av plastpåsarna talar för att han är skyldig. Men det krävs ytterligare omständigheter som knyter honom till platsen och brottet, menar Malmö tingsrätt. Kokainet i sandlådan och kokainet i lägenheten härstammar inte heller från samma tillverkning.
En del av det beslag med inplastat kokain som polisen hittade i sandlådan. Bild: Polisens förundersökningBild: Polisen
Tillsammans med en 20-årig man döms han däremot för att förvarat 36 gram kokain i en lägenhet på Värnhemsgatan. Polisen hade spaning på den misstänkte 23-åringen och i samband med att han greps för ett annat brott gjordes en husrannsakan i lägenheten. Där fann polisen kokainet.
Den yngre mannen erkänner att han har förvarat kokain på adressen, men menar att han agerat ensam. Den äldre nekar till brottet.
Men den förklaringen tror inte tingsrätten på och dömer därför båda männen för narkotikabrott. Man menar att det är bevisat att de tillsammans har förpackat och förvarat narkotikan.
"Enligt tingsrättens uppfattning ter det sig dessutom högst osannolikt att [namnet på personen] skulle gömma ett stort och värdefullt parti kokain i en lägenhet som disponeras av en kamrat utan dennes kännedom", står det i domen.
För brottet döms den yngre av männen till två månaders fängelse och den äldre till fängelse i 1 år och 2 månader. Åklagaren och advokaterna har tre veckor på sig att överklaga domen.
Gå till toppen