Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Alla skåningar ska få älska vem de vill.

Prideparaden i Landskrona. Kampen för hbtq-personers rättigheter måste ske även utanför storstäderna.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Den här veckan är det inte Pride, och inte någon annan vecka heller.
Inte i Osby, Sjöbo, Östra Göinge, Ängelholm, Hörby, Simrishamn, Svalöv, Klippan, Ystad, Örkelljunga, Höör, Svedala, Skurup, Bromölla, Perstorp, Höganäs, Vellinge, Bjuv, Staffanstorp, Hässleholm, Åstorp eller Burlöv alltså.
Kampen för hbtq-personers rättigheter har länge haft sitt centrum i storstäderna. Det är dit som unga hbtq-personer flyttat, eller flytt, för att finna ett sammanhang där de kan känna sig välkomna och accepterade. Inte för inte så kallas Stockholm i vissa kretsar för Fjollträsk.
När den stora Prideparaden går av stapeln på söndag väntas mer än 60 000 personer gå i tåget genom huvudstaden. Röster har höjts om att det är för många som går i tåget som inte själva identifierar sig som hbtq, utan bara är där för att visa sitt stöd. Det, om något, är ett tecken på en folkrörelse som har lyckats förändra människors värderingar. Pride-rörelsens framgångar syns också i statistiken. Andelen svenskar som tycker att homosexuella bör få stärkta rättigheter har sedan slutet av 90-talet gått från drygt 10 till över 50 procent, enligt SOM-institutet som gör mätningen. Det är en av de mest genomgripande opinionsförskjutningarna i närtid, enligt institutets föreståndare professor Henrik Ekengren Oscarsson.
Rätt att gifta sig med vem man vill, rätt att adoptera oavsett partnerns kön, borttagande av tvånget på sterilisering vid könsbyte; det finns många segrar att fira och den här veckan är det verkligen fest. Men hur är det sen, hur är det att lämna regnbågsbubblan och åka hem?
För toleransen är fortfarande lägre utanför storstäderna. Årets prideparader i Kalmar och Karlskrona riskerar exempelvis att bli de sista, eftersom arrangörerna tröttnat på hat, hot och oförståelse från delar av omgivningen. ”Det finns exempel där medlemmar valt att inte fortsätta eftersom de haft arbetsgivare som har svårt att acceptera det vi arbetar för”, berättar Pridegeneralen Sophia Ahlin i Karlskrona för SVT Småland.
Majoriteten av Skånes kommuner har inte ens någon Prideparad.
Många hbtq-personer berättar också om rädslan för att komma ut och oron över familj och vänners reaktioner. Om att den första kärleken blandades med sorg över att man inte var ”som alla andra”.
Kulturgeografen Thomas Wimark har i sin avhandling Beyond Bright City Lights – The Migration Patterns of Gay Men and Lesbiansstuderat var homosexuella personer i Sverige bosätter sig, och varför. Föga förvånande kommer han fram till att det finns en överrepresentation av homosexuella i storstäderna, särskilt av singelmän. När han frågar äldre homosexuella i Malmö om varför de flyttade hit svarar de flesta att de drivits av en önskan att hitta ett sammanhang och få vänner. Att lämna landsbygden och mindre städer för storstaden är ett led i att kunna vara sig själv. Eller var.
För de yngre homosexuella i studien motiverar istället sitt val att flytta in till Malmö med att det är en trevlig stad med utbildning och möjligheter. Och drömmer om en kärnfamilj med partner och barn. Precis som heterosexuella unga. Livsprojektet och valet av bostadsort begränsas inte längre i lika stor utsträckning av sexualiteten. Det är en verklig seger.
Men det finns ett växande orosmoln. Inte minst i Skåne.
Enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning har Sverigedemokraterna stöd av 22,1 procent av befolkningen i Skåne och Blekinge, vilket är mer än dubbelt så mycket som i Stockholm.
Partiet vill som enda riksdagsparti begränsa homosexuellas möjligheter att skaffa barn och ta bort samkönade pars rätt att adoptera och inseminera. Anledningen är att partiet ”inte anser det vara förenligt med barnets bästa” att ha homosexuella föräldrar.
Hur det här går ihop med partiets slogan ”Vi värnar familjen”, är oklart. För att uttrycka sig försiktigt.
Den verkliga kampen för familjen sker i Pridetåget. För att familjer ska få skapas, för att barn ska våga komma ut inför sina föräldrar, för att föräldrar ska veta att barnen är trygga oavsett vem de älskar.
Pride är stort i Stockholm, men det viktiga slaget står kanske här. Alla skåningar ska få älska vem de vill. Inget mindre duger.
Välkomna till Fjollslätt.
Gå till toppen