Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Burka och niqab: Brott eller en rättighet?

Demonstranter i maskeradmasker, rånarluvor och till och med ett hästhuvud, samlades på onsdagskvällen i en stor protest mot maskeringsförbudet som trädde i kraft i Danmark på onsdagen. Tusen kronor i böter kan bli straffet för den maskerar ansiktet – med exempelvis burka eller niqab, på offentlig plats.

Förbudet är ett sätt att ytterligare diskriminera muslimer, och det riktar sig mot en minoritet inom en annan minoritet, muslimska kvinnor som valt att täcka sina ansikten – det menar Hani Ali, en av talarna på demonstrationen för nätverket Kvinnor i dialog i Danmark.Bild: Patrik Renmark
Hani Ali är 18 år gammal, har energiska ögon, en svart nylonryggsäck på ryggen och pluggar bioteknologi blandat med fysik. Hon är också en av de kvinnor i Danmark som bär det nu så omstridda plagget niqab, samt förstetalare på demonstrationen på Nørrebro i Köpenhamn:

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen