Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Eslövsamatörens största stund

Om drygt två veckor börjar golftävlingen Nordea Masters på Hills utanför Göteborg.
Det blir amatören Ludvig Åbergs största upplevelse under sin unga karriär.
– Att spela i den miljön har jag aldrig gjort och det blir en ny utmaning för mig, säger 18-åringen från Eslöv.

Åberg skulle vilja spela med den karismatiske britten Andrew "Beef" Johnston: "Tror jag hade haft roligt och det hade inte blivit stelt på banan."Bild: Privat
Ludvig Åberg kvalade in genom ett 18-hålskval där tolv landslagsspelare fick göra upp om segern där vinnaren fick en plats till Europatourtävlingen på Hills golfklubb utanför Göteborg 16-19 augusti. Eslövsamatören vann med ett slag.
– Det är personligen det största jag kommer att vara med om. Jag har spelat EM och VM med landslaget som har varit stort men den här tävlingen toppar det. Europatouren är något jag har följt sedan jag var tio år gammal, något jag följer vecka efter vecka och att få slå ut tillsammans med några av de stora grabbarna kommer bli väldigt häftigt, säger han.
Några veckor efter Europatourtävlingen börjar Ludvig Åberg sista året på golfgymnasiet i Helsingborg där han till vardags håller till på Vasatorps GK. 18-åringen tror att han får en fördel gentemot andra oerfarna golfare med tanke på att han så pass nyligen har spelat 18 håls tävlingsgolf på samma bana som tävlingen går av stapeln.
– Såklart. Jag har fått extra träning på banan. Det är en superfin bana och bra tävlingsbana för Europatouren. Den är rätt tuff från tee där man måste slå bra drivar och det tycker jag själv att jag gör. Den kan sättas upp rätt lång, säger han.
– Sedan måste du alltid putta bra för att få ihop en bra score. Jag har jobbat hårt med puttningen senaste månaderna och har fått resultat. Greenerna på Hills är superfina och jag gissar att de kommer att göra greenerna ännu snabbare.
Vad är dina mål för tävlingen?
– Det är en ny upplevelse men jag får inte glömma bort att det ska spelas golf också. Det är bara att gå ut och spela så bra golf som jag vill, och kan, göra. Förberedelserna blir väldigt viktiga. Jag måste ta vara på inspelen som jag får.
Det kommer att bli en helt ny typ av tävling för dig?
– Det kommer att bli en ny grej med allt runtomkring. Media, kameror och mycket folk som inte brukar vara där annars när jag spelar. Att spela i den miljön har jag aldrig gjort och det blir en ny utmaning för mig. Det ska bli sjukt häftigt.
Varken Henrik Stenson eller Alex Norén finns med i startfältet på Hills. Det är däremot majorvinnaren Martin Kaymer tillsammans med namn som Thorbjörn Olesen, Alexander Levy, Eddie Pepperell, publikfavoriten Andrew "Beef" Johnston och Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn.
– Oavsett vem jag spelar med så kommer jag att lära mig väldigt mycket, säger Ludvig Åberg som ändå har riktat in sig på ett namn.
– Jag såg att Andrew ”Beef” Johnston är med och det hade varit häftigt. Jag har bara sett intervjuer med honom men jag kan tänka mig att han är väldigt skön. Det är mycket media runt honom kan jag tänka mig som tar bort en del fokus från andra spelare. Jag tror jag hade haft rätt roligt med honom på banan och det hade inte blivit så stelt.

Ludvig Åberg

Hcp +2,5
Antagen till Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg 2015. Börjar sista året till hösten.
Meriter: Skandia Tour Riks 2015, Skandia Junior Open, Totalvinnare av touren, Årets Rookie 2016, Fairhaven Trophy 2017.
Aktuell: Spelar karriärens största tävling som amatör i Nordea Masters 16-19 augusti på Hills, Mölndal.
Gå till toppen