Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Eldningsförbudet hävt

Grillningsförbudet står fast – extremt stor brandrisk i Skåne

Det råder fortsatt totalt grillningsförbud i hela Skåne. Risken för brand är extremt stor och inga lokala lättnader kommer att göras i det skärpta eldningsförbudet.

Inga burgare på grillen i Skåne ännu.

Bild: Audun Braastad

Annons

– Nuvarande strikta totala eldningsförbud kommer att fortsätta gälla tills vidare. Utifrån de prognoser vi har nu finner vi ingen öppning för lokala lättnader, säger Matz Hammarström, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Beslutet fattades av länsstyrelsen på onsdagen efter att man gått igenom den senaste prognosen från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons

Som prognosen ser ut för resten av veckan är det osannolikt att länsstyrelsen kommer att göra en annan bedömning innan helgen. De lokala brandriskvärdena är fortsatt extremt höga i Skåne.

Annons

– Vi ligger någonstans mellan 35 och 40 i brandriskvärde och gränsen för extremt går redan vid 28. Sen kommer det successivt att öka till uppemot 60 på söndag, säger Matz Hammarström.

SMHI spår att temperaturerna kommer att sjunka ner till under 25 grader i helgen och enligt tiodagarsprognosen kommer det att hålla i sig till nästa fredag.

– Väderförutsättningarna kanske förändras, det får vi ta ställning till då. Men även om det blir lite lägre temperatur så har vi fortfarande den här extrema torkan i skog och mark. Det är det vi måste utgå ifrån som grund för vår bedömning, säger Matz Hammarström.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy