Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Körtelfebern har fortsatt plåga Nordqvist

Huvudet har velat men kroppen har protesterat. Anna Nordqvists golfår har präglats av svingbekymmer och sviterna av körtelfebern. Efter uppbrottet med tränaren är spelet på gång – men förhoppningarna inför British Open är ändå långt från skyhöga.

Anna Nordqvist börjar hitta spelet efter en tung period. Arkivbild.Bild: Göran Söderqvist/TT
Efter US Open i månadsskiftet maj-juni bröt Anna Nordqvist med svingtränaren Cameron McCormick efter bara ett års samarbete.
Inför British Open avslöjar den 31-åriga svenskan att det inte bara är problemen med spelet som har stört henne under säsongen.
Nordqvist har även i år lidit av sviterna efter körtelfebern som hon drabbades av förra sommaren.
– Ja, jag har kämpat ganska mycket. Det kändes jättebra under försäsongen, när jag var i gymmet. Men när säsongen kom igång och jag började resa blev det en rätt stor påfrestning. I april var jag helt slut. I en tävling jag hade sju treputtar på 36 hål och kände mig helt frånvarande. Då kände jag att det var något som inte stod rätt till, säger hon.
Det blev inte bättre av att hon ökade träningsmängden för att hitta rätt med svingen.
– Jag har slagit otroligt mycket bollar hela våren, mer än jag är van vid. När jag har varit fysiskt trött har jag även blivit mentalt trött. Hjärnan vill en sak men kroppen svarar inte. Ibland känns det som att det blir lite för mycket, säger Nordqvist.
Lösningen blev att lita mer på sig själv.
Efter uppbrottet med McCormick har Nordqvist steg för steg hittat känslan och efter en välbehövlig paus i Sverige är även det fysiska under kontroll.
Nordqvist har bestämt sig för att vara sin egen tränare och att i övrigt använda sig av vissa personer som bollplank.
– Det senaste året har ändå varit lärorikt. Jag har förstått att jag måste lita på mig själv. Det här är mitt tionde år som proffs och jag kan så otroligt mycket. Nu känner jag att jag har mycket bättre koll på läget. Jag jobbar mycket på att känna mig kompakt. Problemet i början av året var att jag kände att kroppen rörde sig lite överallt, säger hon.
Även om Nordqvist känner att spelet börjar falla på plats låter hon inte särskilt förhoppningsfull inför veckoslutets test på Royal Lytham St Annes.
Hon har jobbat för att få en högre bollflykt och för det ändamålet bytt ut sin järnfyra mot en hybrid, vilket inte är idealiskt i linksgolf. I hårda vindar ska man ju hålla bollen närmare marken.
Genrepet i Scottish Open slutade med ett magplask i tuffa vindar och en 73:e plats.
– Jag tycker att jag var en bättre linksspelare när jag var yngre för då spelade man mycket sån här golf. Förra veckan försökte jag att inte hålla ner bollen för mycket men det blåste ju extremt under helgen så den här veckan har jag tränat lite mer för att hålla nere bollflykten. Det är svår avvägning mellan att spela slagen man tränar på och använder vecka ut och vecka in och att slå lite lägre. Men det är det som är utmaningen. Det är ändå ganska kul, säger hon.
Helt har hon inte gett upp hoppet om en topplacering:
– Min bästa placering på ett British Open är väl sjua så den ultimata målsättningen är att slå det. Jag känner att jag jobbar på väldigt mycket bra saker och hoppas få lite flyt, säger Nordqvist.
Fakta

Anna Nordqvist

Född: Den 10 juni 1987 (31 år).

Klubb: Torshälla GK.

Längd/vikt: 183 cm/75 kg.

Världsrankning: 15.

Meriter: Två majorsegrar, PGA-mästerskapen 2009 och Evian Championship 2017.

Segrar: Åtta på USA-touren (inklusive de två majorsegrarna), tre på Europatouren (inklusive Evian).

Bästa resultat i British Open: Delad sjunde plats tre gånger (2011, 2015, 2017).

Fakta

Svenskbollarna

Svenskornas starttider på torsdagen (svensk tid):

08.36: Anna Nordqvist, Michelle Wie (USA), Sakura Yokomine (Japan).

09.09: Pernilla Lindberg, Melissa Reid (England), Moriya Jutanugarn (Thailand).

10.42: Frida Kinhult, Cloe Frankish (England), Jenny Shin (Sydkorea).

11.26: Lynn Carlsson, Kanyalak Preedasuttijit (Thailand), Choi Hye-Jin (Sydkorea).

11.37: Jenny Haglund, Kang Hae-Ji (Sydkorea), Leonie Harm (Tyskland).

12.10: Julia Engström, Holly Clyburn (England), Marianne Skarpnord (Norge).

12.32: Camilla Lennarth, Florentyna Parker (England), Jaye Marie Green (USA).

14.11: Caroline Hedwall, Linn Grant, Lydia Hall (Wales).

15.33: Madelene Sagström, Wichanee Meechai (Thailand), Lee Mi-Hyang (Sydkorea).

Gå till toppen