Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skåneliberalerna: "Höghastighetstågen är ett skrytbygge"

Skrota planerna på höghastighetståg och prioritera pendlingen i Skåne i stället, slår Liberalerna i Region Skåne fast. Primärvården och den regionala kollektivtrafiken är fokus inför höstens val.

Höghastighetstågen är dyra och gynnar inte de skånska pendlarna, säger Gilbert Tribo (L). – Det är viktigare att komma till rätta med flaskhalsarna i Skåne, säger han.Bild: Johan Nilsson / TT
Minst vart tionde tåg i Skåne är försenat – och det är oacceptabelt. Det säger Liberalerna i Skåne, och föreslår en lösning på problemet med kollektivtrafiken: att bygga en tredje körfil i vardera riktningen på motorvägen E6 på sträckan Trelleborg–Malmö–Helsingborg, något som också Moderaterna gjort till en valfråga.
– Den tredje filen i bägge riktningar skulle framför allt vara reserverad för kollektivtrafik. I dag fastnar också bussarna i bilköerna och pendlarna kommer inte fram, säger Cristina Glad, vice gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.
Trafikverket har sagt nej till att bredda E6:an. I stället vill man komma åt trafikstockningen med hjälp av ny teknik, såsom ljusskyltar som ger besked om olyckor och avstängningar. Det här stöds av bland annat MP.
Skåneliberalerna vill också sätta in fler regionala superbussar i Skåne. Superbussarna togs i bruk förra året och är dubbeldäckarbussar med samma bekvämligheter som tåg.
– Till exempel sträckan Kristianstad-Lund är väldigt utsatt. Bussarna skulle inte konkurrera med de tåg och bussar vi har i dag, utan fungera som ett supplement, säger Glad.
Det här är den snabba lösningen. På lång sikt vill man bygga fler dubbelspår för tågtrafiken.
– Vi tror att tåg är den bästa lösningen, men pendlarna måste komma i tid till jobbet i morgon och inte 2028. Då är superbussarna en snabb lösning, säger Glad.
Läs också Trafikverket: Inga fler körfält längs E6 i Skåne – vägen görs smartare istället
Partiet vill skippa de rödgrönas planer på höghastighetståg mellan Sveriges tre största städer. I stället vill man prioritera pendlingen i Skåne med dubbelspår på sträckorna Hässleholm–Kristianstad, Malmö-Svedala, Malmö-Trelleborg och Helsingborg-Kristianstad.
– Skåne har de mest trafikerade järnvägssträckorna och flera av dem är enkelspår där trafik inte kan mötas. Det är viktigare att komma till rätta med flaskhalsarna i Skåne, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.
Höghastighetstågen är framför allt ett skrytbygge, säger han, och de hjälper inte pendlarna i Skåne.
– Resan till Stockholm gör man ibland, men resan till jobbet varje dag – och det är här det måste fungera.
Gilbert Tribo (L) LiberalernaBild: Moa Dahlin
Skåneliberalerna vill satsa rejält på primärvården och öka vårdcentralernas resurser med nästan 500 miljoner kronor om året i sex år. Man vill bland annat kapa vårdköerna vid akutmottagningarna genom att specialisera de små sjukhusen.
Läs också Liberalerna vill specialisera de mindre sjukhusen
Pengarna – tre miljarder – ska tas från det riktade statsbidrag som Region Skåne får. Pengarna ska flyttas från sjukhusvård till vårdcentraler. En annan möjlig – men sämre – lösning är en öronmärkt skattehöjning.
I höstens val hoppas Skåneliberalerna på en återgång till ett borgerligt styre. De utesluter definitivt Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som möjliga samarbetspartners.
Kan ni tänka er ett blocköverskridande samarbete med S och MP?
– Det beror på vilken väg Socialdemokraterna tar, om det fortsätter som under den här mandatperioden så utesluter vi definitivt ett samarbete. Man pratar om utsträckta händer men varje gång vi sträckt ut en hand så har det kommit en rak vänster, säger Tribo.
Gå till toppen