Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Sverige hett mål för turisterna

Turisterna ser ut att bli fler och fler även denna sommar. Sverige är ett hett turistmål – i dubbel bemärkelse.

Vem hade trott att det skulle gå att badsemestra på fjällvandringen?Bild: Kallestad, Gorm
Statistiken över turismen brukar komma med ett par månaders eftersläpning, och ännu finns inga siffror på hur årets besöksnäring har gått under sommaren. Men i Göteborg vågar man sig på en försiktig uppskattning.
– Vi tror på en ökning med en 4­–5 procent under juni och juli i år, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Company, som är Göteborg stads turistorganisation.
Det skulle kunna vara ännu fler besökare i Göteborg, men det går inte under sommaren, förklarar han.
– Göteborg är fullt. Hotellen har en beläggning på över 80 procent, och det gör att det i stort sett fullbokat. Då är det svårt att växa, säger han.
Stockholm Visitors Board tror också på en ökning, men med lite beskedligare 2,9 procent, så här långt. Däremot räknar de in betydligt fler utländska turister i år – ökningen uppskattas till 7,6 procent, enligt de preliminära siffrorna.
Många turister vill till nordligaste Sverige, men om det är fler än vanligt kan Anna Skogh, pressansvarig på Swedish Lapland Visitors Board inte säga ännu.
– Det känns som om det är ungefär som förra året, kanske en liten ökning.
Men årets sommar har ju varit extremvarm. Frågan är hur turisterna har det i hettan.
– Fjällturisterna frågar mycket mer än vanligt. Det är problemet med eldningsförbud ute i markerna, de kan ju inte använda spritkök för att laga mat, så de får använda stugorna i stället. De som tänkt vara ute länge och inte bo i våra stugor har fått tänka om, berättar Johanna Murray, kommunikatör på Svenska turistföreningen.
Det har också varit en del bekymmer med tågtrafiken norrut – många tåg har ställts in på grund av torkan och brandrisken.
– Men de verkar ändå ha kunnat ta sig fram.
Visst har också en annan blivit rätt förvånad över fjällvädret, när de väntat sig fem grader, snöbyar och massor av mygg, och i stället får bekymra sig mest över att svalka sig och det visar sig att jokkarna håller helt rimliga badtemperaturer.
På andra håll verkar också turisterna också ha klarat värmen bra.
– För cityturisterna har det varit positivt, de har fått så mycket sol och bad att de gärna vill vara några dagar i en stad. De som bor kustnära har badat väldigt mycket, säger Johanna Murray.
Men det handlar mycket om bad även för dem som bor i storstäderna.
– De frågor som ökat mest är de som handlar om var man kan bada, äger Elin Karlsson, chef för Stockholms turistbyrå.
Sara Källqvist på turistbyrån i Göteborg säger likadant.
– Många åker och badar på dagarna. Det är förvånansvärt få turister inne i staden på dagarna, de är ut på öarna eller vid kusten, säger Sara Källqvist.
Fakta

Utländska besökare ökar

Övernattningarna på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter ökade 2017. Totalt gjordes 63 miljoner övernattningar under 2017, vilket är en ökning med 1,2 miljoner eller 2 procent jämfört med året innan.

En stor del av ökningen stod de utländska besökarna för, från 15,6 miljoner övernattningar 2016 till 16,2 miljoner 2017.

Källa: Tillväxtverket

Gå till toppen