Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Widman (L): "M ett stödparti åt regeringen"

Regeringen går med stöd av Moderaterna vidare med mångmiljardaffären av amerikanska Patriotsystemet. Allianskollegan Liberalerna med Allan Widman i spetsen är djupt besviken.

Det amerikanska luftvärnssystemet Patriot används av flera länder, däribland Japan, Tyskland och Nederländerna. Arkivbild.Bild: Ryohei Moriya
– Moderaterna försöker äta kakan och ha den kvar medan avgående försvarsminister lämnar frågan på hur man ska betala kalaset till sin efterträdare, säger Widman till TT.
Försvarsminister Peter Hultqvist informerade riksdagens försvarsutskott inför torsdagens regeringsbeslut om att gå vidare med det planerade köpet av Patriot.
Med sig har han Moderaterna och Centern, medan Allianskollegorna Liberalerna och Kristdemokraterna tidigare lämnat överenskommelsen kring miljardaffären.
L och KD anser att kostnaderna för Patriotsystemet riskerar att tränga ut andra försvarssatsningar och extra pengar för Patriot till Försvarsmakten.
– Moderaterna hade i sin makt att se till att Försvarsmakten blev kompenserad för affären men man valde istället vara ett stödparti åt regeringen. Samtidigt säger Moderaterna att de vill se mycket mer pengar till försvaret, för mig är det är konstig föreställning, säger Widman (L).
Enligt Moderaterna ligger nu bollen på regeringens planhalva och är svaret skyldiga kring hur Försvarsmakten ska finansieras de kommande åren.
– Regeringen ger inget svar om pengarna, men det gör vi. Nästa år behövs 3 miljarder kronor, året därpå 5 miljarder kronor och därefter 10 miljarder kronor, säger Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.
I köpet av Patriotsystemet ingår fyra eldenheter med kringhörande andra enheter. Efter att regeringen fattat beslut kommer majoriteten av det amerikanska luftvärnsystemet att levereras till Sverige mellan 2021 och 2022.
– Det är ett leveranssäkert system, det är ett prövat system som finns i bland annat Tyskland och Nederländerna och snart i Polen, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Prislappen är sekretessbelagd. Summor på över tio miljarder kronor har nämnts tidigare. Enligt Ekot kostar varje robot som ska avfyras 40 miljoner kronor.
Patriotsystemet har fått kritik för att vara föråldrat och dyrt.
– Vi vet precis vad vi får för de pengar som vi har avsatt, tyvärr är den uppgiften sekretessbelagd. Men vi har kontroll på kostnaderna och det är utifrån de analyser gjorda av Försvarsmakten det bästa alternativet, påpekar Hultqvist.
Försvarsminister Hultqvist uppger att Försvarsmakten i alla fall inte på kort sikt ska få extra pengar för köpet av Patriot och påpekar att affären inte påverkar de närmaste årens budgetramar.
– Sedan är vi beredda att föra fortsatta diskussioner med försvarsgruppen efter valet, säger Hultqvist.
I den så kallade försvarsgruppen ingår regeringspartierna och Moderaterna och Centern.
Trots att Allianspartierna stod bakom planen att köpa Patriot i höstas, så har kritik börjat höras från borgerligt håll.
Sprickan I Alliansen kring Patriot uppstod för drygt en månad sedan när Liberalerna var först ut med att lämna den breda överenskommelsen.
Sverigedemokraterna vill sedan tidigare avbryta köpet av Patriot.
Fakta

Patriot och Sveriges luftvärn

Det amerikanska Patriot är utvecklat av Raytheon och används i försvarssyfte mot angrepp från luften. Robotarna har en räckvidd på 70 kilometer och kan gå över 23 kilometers höjd. Kostnaden för luftvärnssystemet bedöms vara 12 miljarder kronor för avfyrningsramper och ledningscentral för en bataljon.

1996 hade Sverige 22 luftvärnsbataljoner. I dag finns två, båda baserade vid Luftvärnsregementet i Halmstad.

Sverige använder i dag robotsystem 70, som är ett lätt system för korta distanser, som håller på att ersättas av bandvagnsmonterade robot 98 (Iris-T, som också används på Gripenplan).

Robotsystem 97, för längre distanser, utvecklades av amerikanska Raytheon som introducerades på 1960-talet. Det har uppgraderats flera gånger sedan dess. Räckvidden är 40 kilometer och roboten är nästan fem meter lång.

Källa: Försvarsmakten

Gå till toppen