Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Extremhetta i Sydeuropa kan slå rekord

Temperaturer på uppemot 48 grader väntas i Spanien och Portugal till helgen, vilket kan slå det nuvarande europeiska värmerekordet. Myndigheter varnar invånare och turister för hettan och uppmanar folk att vara extra försiktiga. I Portugal har beredskapen för bränder höjts.

Barn som svalkar sig i en fontän i Pamplona i norra Spanien. I helgen väntas kvicksilvret klättra upp över 40 grader i landet.Bild: Alvaro Barrientos
Varma vindar från Afrika sveper i helgen in över den iberiska halvön och prognoser visar att kvicksilvret kan krypa upp till 48 grader i Spanien och Portugal. Det tidigare värmerekordet för Europa är just 48 grader och sattes Aten i juli 1977, skriver BBC.
Den spanska, nationella väderlekstjänsten har utfärdat en varning fram till söndag och säger att hettan kommer att bli "särskilt intensiv och ihållande i sydväst". En global vädertjänst, Meteogroup, har kategoriserat högtrycket som en hälsorisk i framför allt Portugal och regionen Extremadura i sydvästra Spanien.
Den portugisiska regeringen har höjt beredskapen för räddningstjänst, polis och akutsjukvård, rapporterar Reuters. Den har också utfärdat ett eldningsförbud och begränsat tillträdet till skogsområden för att undvika att fjolårets dödliga bränder upprepas, då 114 människor dog. Myndigheterna har dessutom testat ett varningssystem via sms som ska skickas ut till folk vid nödläge.
"Regeringen kommer fortlöpande att övervaka situationen och vädjar till medborgarna att ändra sitt beteende med tanke på vädret", säger regeringen i ett uttalande.
Men det är inte bara på dagarna det kommer att vara varmt. Enligt den portugisiska väderlekstjänsten Ipma kommer de lägsta nattemperaturerna att ligga på 25–30 grader i stora delar av landet.
Även i Frankrike väntas höga temperaturer de kommande dagarna, och varningsnivåerna har höjts till orange, den nästa högsta nivån, i 45 olika departement (län) fram till tisdag i nästa vecka. Vädertjänsten varnar för temperaturer på upp emot 40 grader i sydligaste delen av landet, rapporterar tidningen Le Figaro.
Fakta

Värmeböljor i Sydeuropa

Det nuvarande europeiska värmerekordet är 48 grader och sattes i Aten i juli 1977.

Portugals nationella rekord är från 2003 då 47,4 grader uppmättes.

Spaniens högsta temperatur, 47,3 grader, är från juli förra året.

I helgen väntas temperaturer på 47–48 grader på den iberiska halvön.

Källa: BBC

Läs alla artiklar om: Sommarvädret
Gå till toppen