Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter värmeböljan: luftkonditionering på gång till akuten i Lund

I måndags var det 68 procent luftfuktighet inne på akutmottagningen i Lund. Nu installeras luftkonditionering för att göra miljön dräglig för personal och patienter.

Sommarvärmen har i hög grad gjort sig påmind på Lunds akutmottagning. I förra veckan slog Charlotte Evers, driftansvarig sjuksköterska och skyddsombud, larm till arbetsgivaren. Termometern inne på akutmottagningen visade då 27 grader och en luftfuktighet på 50 procent. En kollega hade svimmat.
– Ventilationen är inte tillräcklig för de här lokalerna, och för antalet patienter – ibland 70, 80, 90 stycken samtidigt. Det här är ett återkommande problem, sade Charlotte Evers till Sydsvenskan då.
Läs också Värmen drabbar akuten i Lund – flera åtgärder planeras
Ett antal åtgärder har sedan dess satts in. Bordsfläktar har placerats ut bland patienterna och personalen får dagliga leveranser av mineralvatten som ska ersätta salter i kroppen när de svettas.
Det har dock varit fortsatt varmt och i måndags låg luftfuktigheten på 68 procent inne i lokalerna. Förhoppningen är att det ska avhjälpas inom kort, då det under torsdagen installeras fyra luftkonditioneringsaggregat.
– Jag känner mig galet nöjd över att de nu installeras permanent, säger Charlotte Evers.
Hon ser dock ett stort behov av att installera fler framöver.
– Ventilationen har varit ett återkommande problem under många år. På vintern är det till exempel väldigt kallt i lokalerna.
Charlotte Evers är glad över att arbetsgivaren agerat så snabbt efter att hon slagit larm.
– De har verkligen lyssnat på oss, och vi har haft ett bra samarbete, säger hon.
Gå till toppen