Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Polisen påminner om eldningsförbudet

Flera personer har ringt polisen senaste veckan och frågat om det pågående eldningsförbudet. Polisen har lagt ut en påminnelse på sin hemsida om att följa förbudet.
– Det viktigaste är att folk förstår varför det finns ett eldningsförbud, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Eldnings- och grillförbudet i Skåne län trädde i kraft den 25 juli. Flera personer har hört av sig till polisen och frågat om hur förbudet är utformat, berättar Stephan Söderholm på polisens ledningscentral. Han har lagt ut en notis på polisens hemsida om förbudet.
– Det sprids rykten att man har gett dispens hit och dit, och då bestämde vi att det är lika bra att vi lägger ut i klartext att det är detta som gäller. Det finns inga dispenser, säger han.
Det är Länsstyrelsen som tagit beslutet om förbudet. De följer upp och prövar förbudet baserat på hur väderprognosen ser ut för Skåne.
Kalmar län hävde sitt grillningsförbud den 30 juli efter att det regnat kraftigt i länet.
Att bryta mot eldningsförbudet är ett brott som kan leda till böter. Men det är inte det viktiga här, menar Stephan Söderholm.
– Det viktigaste är att folk förstår varför det finns ett eldningsförbud, att man inrättar sig och följer det som har sagts. Det viktiga är inte att lagföra eldare. Det är inte rätt läge att elda nu, helt enkelt.
Gå till toppen