Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regn över Nordqvist – solsken för Sagström

Av den fruktade vinden märktes inte mycket. I stället var det regnet som ställde till det i British Open – till en början. På eftermiddagen sken Madelene Sagström i kapp med solen. – Det kändes bra. Det var riktigt kul, säger första dagens bästa svenska efter tre under par.

Madelene Sagström gick tre under par och var bästa svenska under första dagens spel i British Open. Arkivbild.Bild: Sadiq Asyraf/AP/TT
Det droppade, det stänkte och det strilade.
Första förmiddagen på Royal Lytham St Annes söder om Blackpool på engelska västkusten var regnets. Allt blev blött.
– Det var riktigt British Open-väder, inte direkt jättemysigt. Det blev så himla mycket vatten på bollen så det var svårt att bedöma slagen, säger Anna Nordqvist.
Nordqvist, segrare i förra årets sista majortävling Evian, var först ut av svenskorna och följdes kort därpå av Pernilla Lindberg, som tog hem årets första major ANA Inspiration. Båda var rätt nöjda med sin start, sedan de noterat par respektive ett under par.
Nordqvist knöt näven efter en birdie redan på andra hålet och kunde ha fått bättre utdelning på vägen ut, men räddade å andra sidan par på flera hål på hemvägen.
Två gånger besökte hon banans djupa bunkrar vilket normalt innebär förlorade slag, men Nordqvist tog sig från hål 12 och 13 utan att tappa i resultatlistan.
– En stabil start. Jag kämpade på bra och hade bra tålamod. Det är jag stolt över, säger hon.
Regnet avtog efter hand och Lindberg fick en behaglig avslutning.
Allt stämde bättre än förra veckan när hon förstörde alla chanser i Scottish Open genom att öppna tävlingen med sex över par på sex hål – en upplevelse som hon beskrev som en käftsmäll.
I jämförelse med det var första varvet i British Open en smekning.
– Det känns som en bra öppning. Går man ut och skjuter en rond under par här kommer det alltid att vara en bra rond. Jag spelade bättre och bättre. Det känns skönt inför fortsättningen, säger hon.
Även Lindberg besvärades till en början av regnet.
– Jag kollar alltid noga på väderprognoser och de hade ju i stort sett tagit bort regnrisken för förmiddagen så jag hade inte tagit med mig så mycket extrahanddukar som jag brukar göra. Vi fick kämpa med en handduk som var lite blötare än vi ville. Sedan fick vi använda tröjan i stället, säger hon.
Lindbergs boll fick dessutom order om att skynda på.
– Klockan, regnet... Det blev lite stressigt. Jag skyller absolut inte på det men jag gjorde två skitbogeys. Jag missade en kortputt på nian och duffade en chipp på tian. Det kändes som bortkastade slag, säger hon.
Camilla Lennarth gick också runt på ett under par. Det skulle hon fira med champagne.
Hennes spelkamrat Florentyna Parker, England, gjorde nämligen hole-in-one på hål 12.
– Så jäkla kul att se. Det var ett riktigt bra slag och jag sa faktiskt högt: "Gå i!". Det var coolt, säger Lennarth.
Själv gjorde hon birdie på samma hål.
– Jag slog väl upp den till två (meter från flaggan), men det var ju inte tillräckligt bra. Jag fick inte så mycket applåder för den. Men nu ska hon få bjuda på champagne och det ser jag verkligen fram mot, säger Lennarth.
Sist av svenskorna startade Madelene Sagström, som kom till British Open efter att ha missat tre raka kvalgränser. När hon dessutom inledde med bogey på hål 3 och 5 såg det dystert ut.
Då vände hon på ronden. Till slut blev det sex birdie-hål och totalt tre under par.
– Det var skönt att känna glädjen i spelet igen. Det var mitt mål i dag. Jag har haft det tungt de senaste månaderna och har inte tyckt att det har varit så roligt att spela ett tag, säger hon.
Sagström är fyra slag från ledande australiskan Minjee Lee, -7.
Fakta

Ställningen efter första rundan

Ställning efter första rundan:

1) Minjee Lee, Australien, -7.

2) Mamiko Higa, Japan, -6.

3) Pornanong Phatlum, Thailand, Lee Mi-Hyang, Sydkorea, Teresa Lu, Taiwan, Park Sung-Hyun, Sydkorea, Georgia Hall, England, -5.

Svenska placeringar:

11) Madelene Sagström, -3.

28) Camilla Lennarth, Pernilla Lindberg, -1.

45) Julia Engström, Anna Nordqvist, par.

61) Caroline Hedwall, Jenny Haglund, +1.

83) Lynn Carlsson, +2.

113) Frida Kinhult, +4.

133) Linn Grant, +6.

Gå till toppen