Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: SD väver en lögn som ingen bör låta sig luras av.

Jimmie Åkesson (SD) får gång efter annan ta avstånd från medlemmar som uttryckt sig rasistiskt.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Den effektivaste lögnen är ofta den som pusslas ihop av många små sanningar, noga utvalda och därefter sammanfogade till en förvrängd men skenbart trovärdig helhet.
Med filmen Ett folk, Ett parti gör Sverigedemokraterna ett försök att väva en sådan effektiv lögn.
Måltavla är SD:s huvudfiende, Socialdemokraterna, och efter att ha sett filmen är det inte så svårt att räkna ut vad titeln Ett folk, Ett parti vill frammana för associationer hos åskådaren: det tyska nazistpartiets motto Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer – Ett land, ett folk, en ledare.
I filmens öppningsscen sitter statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju och säger om Sverigedemokraterna:
"Och det är i grunden ett rasistiskt parti, med nazistiska rötter också. Det bara är så. Vi måste vara tydliga med vilket parti Sverigedemokraterna är, det får aldrig någonsin i historien stå att 'jamen, det där visste vi inte riktigt, vilka de var'."
Syftet med filmen är att slå tillbaka genom att framställa Socialdemokraterna som de verkliga rasisterna, till och med som en viktig inspirationskälla för nazismen. Löfven ska tvingas äta upp sina egna ord.
Och onekligen är delar av Socialdemokraternas historia under 1900-talets första hälft allt annat än vackra. Som beläggs i filmen med åtskilliga citat – de många små sanningarna – var rasism och rasbiologiskt tankegods något som återfanns hos flera ledande socialdemokratiska politiker och debattörer.
"Vi hava ju lyckan att äga en ras, som ännu är ganska oförstörd, en ras som är bärare av mycket höga och mycket goda egenskaper", som den blivande ministern Arthur Engberg (S) sade 1921.
Men att framställa dessa tankegångar som unika för socialdemokratin är inte historiskt riktigt. Helheten blir förvrängd.
Visst inrättades det rasbiologiska institutet 1921 under en socialdemokratiskt ledd regering. Men beslutet fattades av en enig riksdag.
Rasistiska föreställningar och rasbiologiska tankefigurer var en del av tidsandan i Europa och inte något som enbart präglade Socialdemokraterna. Så här sammanfattar forskarna Ingvar Svanberg och Mattias Tydén i sin bok Sverige och Förintelsen:
”Bortsett från de marginella svenska nazistpartierna var det bondeförbundet som sedan 1920-talet starkast tagit till sig de rasbiologiska föreställningarna. Och detta är egentligen inte förvånande då den rasbiologiska litteraturen ofta framhöll att en ’sund’ och ’rasren’ bondebefolkning utgjorde det svenska folkets grundstomme.”
I Bondeförbundets, numera Centerpartiets, partiprogram anno 1933 stod att läsa:
”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement.”
Duger det som ursäkt att dessa och liknande idéer var så utbredda under den här perioden? Nej, men att inte låtsas om hur tidsandan såg ut är att vilseleda.
Filmen "har tydligt propagandasyfte", Sverigedemokraterna "har inte gjort det av historiskt intresse utan för att svärta ner Socialdemokraterna", säger historikern Jens Ljunggren vid Stockholms Universitet till SVT Nyheter. Men det är invändningar som skjuter långt bredvid målet. Vilket intresse skulle SD ha av att göra något annat än en propagandafilm? Detta är en del av partiets kampanj inför valet.
Andra partier tog lärdom av nazismen och Förintelsen. De förstod att nationalism i kombination med rastänkande är en dödlig cocktail. Men decennier senare bildar människor som inget lärt Bevara Sverige svenskt, BSS. Och ur BSS växer SD, bildat 1988.
SD:s partiledning försäkrar att partiet inte är rasistiskt och att det råder nolltolerans mot rasism. Ändå tvingas detta parti år ut och år in att utesluta medlemmar och företrädare som uttryckt just sådana rasistiska åsikter som partiet inte säger sig stå för. Det tar liksom aldrig slut. Nog är det märkligt.
Och om det inte handlar om rastänkande, vad betyder då principprogrammets grumliga passus om att det finns "en nedärvd essens hos varje människa" som delvis är unik "för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen"?
Vad andra partier en gång var förändrar inte vad Sverigedemokraterna är.
Gå till toppen