Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Tangerat rekord i nattlig värme

Sommaren fortsätter att bjuda på nya vädermässiga rekord – både lokalt och nationellt. Den gångna natten (mot torsdagen) hade temperaturmässigt lika gärna kunnat vara mitt på dagen – åtminstone på Gotland.

Sommarvärmen bjuder på flera vädermässiga rekord. Arkivbild.Bild: Johansen, Erik/NTB Scanpix/TT
Varmt som mitt på dagen – men under natten. Nattens 23,7 grader vid Östergarnsholm på östra Gotland tangerar det tidigare rekordet i högsta temperatur under ett dygn från Kullen den 10 augusti 1975, skriver SMHI på sin hemsida.
Dessutom rapporteras rekord i luftfuktighet i Blekinge Skärgård den 1 augusti. Rekordet rapporterades klockan 20 från Karlskrona-Söderstjerna med en lufttemperatur på 26 grader och en relativ fuktighet på 93 procent. Detta ger en så kallad daggpunkt på 24,8 grader – den hittills högsta uppmätta daggpunkten på en svensk station.
Även Utklippan i Blekinge rapporterade under gårdagen en ögonbrynshöjande daggpunkt på 24,6 och Ölands södra udde uppnådde en daggpunkt på 24,3. Den högsta daggpunkten, den temperatur som krävs för att fukten i luften ska kondenseras och bilda dimma, som rapporterats i Sverige är 23,8 grader på Fårö 1994 och i Hällum 1997.
Men gårdagen bjöd även på ett nytt lokalt värmerekord dagtid. I Bredåkra i uppmättes 33,2 grader vilket är ett nytt augustirekord för orten. Även Gotska Sandön, Katterjåkk/Riksgränsen och Naimakka bjöd på lokala temperaturrekord med sina 31,1, 28,2 och 27,9 grader.
Gå till toppen