Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Alm inför U18-VM: ”Medalj är inte omöjligt”

I våras vann hon överraskande USM-guld med H43 Lund. Nu ska en av Sveriges största handbollstalanger och den nyblivne Lugispelaren Tova Alm, spela sitt livs första mästerskap.
– Jag vill återvända med en VM-medalj, säger hon.

Tova Alm.Bild: Moa Dahlin
Det är den 5-19 augusti i Kielce, Polen som U18-VM går av stapeln. Ett mästerskap som blir det första, men förhoppningsvis inte det sista, för Tova Alm. Sydsvenskan träffade 16-åringen strax innan hennes avresa till Polen.
– Först av allt ska det bli jätteroligt. Jag ser verkligen fram emot det. Sen tror jag att vi har bra chanser att lyckas också. Vi är ett härligt gäng, med många duktiga spelare som vill mycket, så det ska nog gå jättebra, säger Lundadottern.
– Jag tror att vi kan mäta oss med de bästa lagen om vi får till spelet. Det krävs mycket, men om det fungerar tror jag att det kan gå bra.
Sverige börjar mästerskapet med ett gruppspel mot bland annat Danmark och Ungern. Det förstnämnda laget slog Sverige i båda matcherna i ett dubbelmöte, så sent som i höstas.
– Ja, det är en tuff grupp och just Ungern och Danmark är två tuffa och starka lag. För att lyckas mot dem måste vi göra riktigt bra insatser, men det tror jag att vi kan göra, säger Alm.
Under våren har svenskorna spelat några träningsmatcher mot olika allsvenska klubbar och innan avresan till Polen möttes de upp i Stockholm, för att få några landskamper i kroppen.
Där spelade de mot Sydkorea, Norge och storrivalen Danmark.
Väl i Polen tror Tova Alm både på sig själv och sitt lags chanser att få med sig en medalj hem.
– Jag har inga individuella mål utan ska bara göra mitt bästa och köra på. Då ska det nog gå bra. Jag hoppas bara på att kunna bidra mycket och få spela mycket.
– Det hade varit kul att återvända med en topp 5-plats.
Inte medalj?
– Jo, medalj är inte omöjligt. Klart det hade varit jätteroligt att återvända med medalj och vi har också en chans att ta medalj. Sen krävs det mycket. Det krävs som sagt att vi får till spelet.
Fakta

Så spelar Sverige i U18-VM

Gruppspel:

7 aug, kl 16: Ungern

8 aug, kl 16: Danmark

10 aug, kl 14: Chile

11 aug, kl 14: Kroatien

13 aug, kl 12: Egypten

Eventuellt slutspel:

Åttondelsfinal 15 eller 16 augusti.

Semifinal 18 augusti.

Final 19 augusti.

Gå till toppen