Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

”Det är tråkigt att behöva bygga försvarssystem istället för att få rätt politik”

Valet kryper allt närmare. Inför avgörandet den andra söndagen i september tar 8till5 tempen på det politiska engagemanget i Skånes näringsliv, och låter olika profiler ringa in sina hjärtefrågor. Peter Sunde Kolmisoppi har kandiderat till Europaparlamentet för det finska Piratpartiet men är inte längre partipolitiskt engagerad. Politiskt engagerad är han dock alltjämt – främst i frågor om respekt, jämlikhet och integritet.

Peter Sunde Kolmisoppi har startat flera företag.Bild: Hussein El-alawi
Vilken är den viktigaste valfrågan?
– Människors lika värde. Såväl jämställdhet som att människor från andra länder ska respekteras, att kön, ålder, etnicitet eller läggning inte ska spela någon roll. Oavsett vilken bransch människor är i så måste den grundläggande synen vara det viktigaste.
På vilket sätt har tidigare valresultat påverkat din verksamhet?
– Många av de sakerna jag jobbar med handlar om att ge människor möjlighet till ett privatliv. De olika partierna har olika syn på saker som integritet och rätten till privatliv. Exempelvis så införde alliansregeringen Ipred-lagen som gav företag rättighet att snoka i människors privatliv utan att ens gå till domstol, något som gick strikt emot Fredrik Reinfeldts egna uttalanden innan valet de vann. För mig blev det ironiskt nog starten till ett projekt som än idag är viktigt för att göra människor anonyma, ipredator.se. Men det är tråkigt att behöva bygga försvarssystem istället för att få rätt politik.
Vad tycker du att politikerna kan göra för att förbättra Öresundsintegrationen?
– Bort med passkontrollen! Gränser generellt är rätt så förlegat. Dessutom borde man ha mer skandinaviska språk i skolan. Som norsk-finsk är det underligt att vara i Öresund där man bor så nära men knappt förstår varandra. Jag märker en stor skillnad mellan yngre och äldre Öresundsbor i förståelsen för den andres språk.
Vilken skånsk näringslivsprofil tycker du hade passat bra som statsminister?
– Ingen från näringslivet borde vara statsminister. Det är ett uppdrag som ska handla om att i första hand ha fokus på människor, inte företag. Men kanske Jason Diakité!
Vilken politiker hade du velat ha i ditt företag?
– Möjligtvis Håkan Juholt, han verkar ha bra humor och förstå världen på ett sätt som många missat eller underskattat.
Om du hade suttit i regeringen, vilka frågor som berör näringslivet skulle du då först vilja ta tag i?
– Jag skulle kräva jämställda styrelser för alla större bolag. Och höja moms och skatt på bygg- och restaurangbranscherna som fifflat till sig lägre moms och skattefördelar (sänkt matmoms och rot-avdrag) genom att inte göra rätt för sig från början.
Fakta

Peter Sunde Kolmisoppi

Ålder: 39.

Sysselsättning: Programledare i finsk tv och teknikexpert. Tidigare grundare av flera tekniktunga företag, bland dem Flattr.

Läser: Gogols “Kappan”, som är väldigt förklarande om dagens samhälle.

Gör på valdagen: Sitter med min finsknorska familj och förfäras över vad Sverige sysslar med, och irriterar mig på att jag inte har inflytande genom att rösta själv.

Läs alla artiklar om: Näringslivets valfrågor 2018
Gå till toppen