Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Falkar och fågelaktiviteter håller fyren stängd för besökare

En gång om året har allmänheten möjlighet att besöka Falsterbo fyr. Ringmärkning, fågelstudier och ett häckande par av tornfalkar är skäl för att den historiska byggnaden i övrigt hålls stängd.

Fyrtornet är den enda utsiktspunkten söder om bebyggelsen i Falsterbo.Bild: Barbro Hallin
Den nästan 25 meter höga fyren från 1795 är en av Näsets äldsta byggnader och den enda utsiktspunkten i det flacka landskapet i området.
En gång per år öppnas byggnaden för allmänhetens besök. Det sker i år på den internationella fyrdagen söndagen den 19 augusti klockan 12-16. Cirka 200-500 personer har besökt fyren vid tidigare års fyrdagar.
I övrigt är byggnaden stängd med undantag för bokade gruppvisningar.
Fyren, fyrvaktarbostaden och den tillhörande trädgården ägs av Vellinge kommun, men hyrs av Falsterbo fågelstation.
Enligt Karin Persson, verksam inom Skånes Ornitologiska Förening och vid Falsterbo fågelstation, finns flera skäl till att fyren inte hålls öppen mer för allmänheten.
– Sedan 1990 finns ett häckande par av tornfalkar i fyrtornet. Falkarna börjar undersöka platsen redan i februari och kan sedan häcka ända in i augusti, beroende av hur sent de kommer igång med häckningen och om det varit någon omläggning av ägg, säger hon.
En ström av besökare uppe i fyrtornet skulle kunna innebära att de skygga fåglarna störs och avbryter häckningen.
Falkarna häckar i en holk som satts upp på fyrens utsida. Ungarna på bilden är flygfärdiga och ser ut att samla sig för att lämna boet.Bild: P-G Bentz/sturnus.se
Men även efter häckningen menar Karin Persson att det är svårt att ha öppet återkommande.
– Vi har ständigt pågående ringmärkning och forskning och regelbunden guidning och undervisning i fyrträdgården. Besökare som ständigt kommer och går skulle vara störande.
Att ha öppet några timmar exempelvis varje lördag skulle kunna fungera. Men då behövs mer personal som fågelstationen inte har råd med.
– Vi har redan fullt upp att göra och hinner inte. Det är också en säkerhetsfråga där det måste finnas någon uppe i tornet som övervakar att ingen ramlar ned, säger Karin Persson.
Gå till toppen