Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nästan slut med grillningslarm till polisen

Samtalen till polisen om misstänkta brott mot grillningsförbudet i Skåne har i det närmaste upphört. De första dygnen efter att grillstoppet infördes fick polisen mängder med samtal.

Samtalen om grillning har nästan upphört helt.Bild: Henrik Holmberg / TT
– Det har gått ner jättemycket. Vi får knappt några samtal alls om det längre, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisens ledningscentral.
Efter att det totala grillningsförbudet infördes den 25 juli fick polisen in 191 samtal om olovligt grillande i Skåne fram till torsdagen.
Det senaste dygnet är det bara fyra samtal som har kommit in i hela Skåne. De handlar om grillningar i Rydebäck, Arlöv, Tomelilla och Degeberga.
– Det var absolut mest samtal från allmänheten de fyra första dagarna efter att förbudet infördes, säger Fredrik Bratt.
De många samtalen fick polisen att vädja till grillsugna att rätta sig efter förbudet. Och att uppmana allmänheten om att försöka säga till grillare innan de larmade polisen.
– Nedgången nu tyder på att folk har tagit förbudet till sig. Folk kan också ha blivit bättre på att säga till själva innan de ringer till polisen, säger Fredrik Bratt.
– En av de senaste fallen var i Rydebäck där en familj satt och grillade. När en person passerade och sa till så kom det ett svar som uppfattades som aggressivt. Den typen av ärenden försöker vi åka på.
Polisen vill fortfarande ha hjälp från allmänheten när det gäller misstänkta brott mot eldningsförbudet.
– Faran är inte över. Därför vill vi ha allmänhetens hjälp med ökad vaksamhet och att de rapporterar in om de ser något. Polisen ser allvarligt på brott mot eldningsförbuden och vi prioriterar det i vårt arbete, säger Ulf Sempert, kommenderingschef för polisregion Syds arbete med eldningsförbuden i ett uttalande på polisens hemsida.
Grillningsförbudet förlängdes senast under fredagen av länsstyrelsen i Skåne län.
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, varnar för en extremt hög brandrisk under helgen. Det är fortsatt mycket torrt och varm och det väntas starka vindar.
Gå till toppen