Annons

Annons

Annons

Skåne

Rekordhög brandrisk i Skåne i helgen

I helgen råder extremt höga brandriskvärden i Skåne. Läget är extremt allvarligt och värdet är bland det högst uppmätta i Sverige.

Text: 

Det skriver MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i ett pressmeddelande.

Allmänheten uppmanas att iaktta stor försiktighet med all typ av eld. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser. Det handlar framför allt om att inte orsaka bränder i skog och mark, men också att inte orsaka händelser som gör att räddningstjänsten måste åka på onödiga utryckningar.

Annons

”Förutom extremt höga brandriskvärden har vi dessutom en prognos med mycket starka vindar. Kombinationen innebär en större fara för liv och hälsa då området är tätbefolkat”, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB i pressmeddelandet.

Annons

Respektera regler som finns gällande eldningsförbud. På kommunens eller länsstyrelsens hemsida hittar du aktuell information om eldningsförbud för ditt område.

På fredagsförmiddagen beslutade länsstyrelsen att grillningsförbudet står fast.

– Vi ligger någonstans mellan 35 och 40 i brandriskvärde och gränsen för extremt går redan vid 28. Sen kommer det successivt att öka till uppemot 60 på söndag, sa Matz Hammarström landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan