Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Burlöv

Volontärarbetare från Skåne ska hjälpa yazidiska flyktingar i Irak

3 augusti 2014 ockuperades Sinjarprovinsen i norra Irak av terrorgruppen IS som utförde en etnisk rensning på den yazidiska folkgruppen. Ikväll arrangerar humanitärorganisationen Yazda Sweden en minnesceremoni i Arlöv.

Flera tusen mördades, över 6400 tillfångatogs och över 3300 personer saknas än i dag. Just nu pågår även en donation för att hjälpa de yazidiska flyktingarna i Irak som inte har fått återvända till sina hem i Sinjar. På lördag åker tre personer från Skåne till Sinjarprovinsen för att jobba som volontärarbetare. En av dem är Salina Jamah och är styrelseledamot i Yazda Sweden.
Från vänster Delkhwaz Haciy, Salina Jamah och Valentina Jamah.Bild: Privat
Vad gör ni på minnesdagen?
– Vi kommer att hålla tal, visa dokumentärer och en överlevare kommer att berätta om masskjutningarna som han överlevde 2014, säger Salina Jamah.
Varför åker ni till Irak?
– För att uppmärksamma vad som pågår där. 360 000 människor lever i flyktingläger och under svåra omständigheter för att de inte har fått återvända till sina hem.
Vad kommer ni att göra i Sinjar?
– Vi är tre personer som kommer besöka Sinjar för att dokumentera olika platser. I dagsläget är det inte möjligt att bo där. Det finns ingen el eller något sjukhus. Där finns också massa landminor sedan ockupationen och det pågår fortfarande en del politiska konflikter i området.
Vad är er uppgift i flyktinglägret?
– Först kommer vi bli utbildade av våra kollegor som är verksamma i Irak och sedan kommer vi jobba som stödpersoner för yazidiska flyktingar. Det är främst kvinnor och barn.
Hur känns det nu inför resan?
– Det känns läskigt men det är viktigt att uppmärksamma vad som pågår där. Det är många som fortfarande inte känner till situationen i Sinjarprovinsen.
Hur ser du på yazidiernas framtid i Irak?
– Det är tyvärr en oklar framtid för yazidierna. Familjer kan inte återvända till sina hem och inga förövare har ännu ställts inför rätta. Det viktigaste för oss just nu är att hjälpa människor på flykt och att det yazidiska folkmordet erkänns av Sverige.
När kommer ni tillbaka till Sverige?
– Vi kommer tillbaka den 25 augusti. Framöver kommer vi visa bilder och annat material från resan för att sprida information och uppmärksamma situationen.
Minnesceremonin hålls i Arlövs församlingshem och pågår från kl:18-20.
Läs också Yazidierna – det utvalda och bortglömda folket
Fakta

Yazidiska folkgruppen

Yazidier ingår i den kurdiska folkgruppen och bor främst i norra Irak.

Yazidier tillhör en förkristen religion och är en egen minoritet inom den kurdiska folkgruppen.

Källa: ne.se

Gå till toppen