Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ship to Gaza-aktivist från Kävlinge satt fängslad i Israel

I mitten av maj klev fredsaktivisten Divina Levrini från Kävlinge på Ship to Gazas seglats mot Gaza. Hon var beredd på att aldrig komma hela vägen fram, men inte på hur brutalt det skulle sluta.

Divina Levrini från Kävlinge var en av de 22 personer som befann sig på den norska båten Al Awdai som stoppades av israelisk kustbevakning. Hon satt sedan fängslad i fyra dagar innan hon deporterades.Bild: Privat
Igår, fredag, blev det bekräftat att Israel hade stoppat det svenska aktivistfartyget Freedom som var på väg mot Gazaremsan. Fartyget var en del av Freedom Flotilla Coalition, som Ship to Gaza Sverige ingår i. Deras mål, precis som vid tidigare seglatser, har varit att utmana den israeliska sjöblockaden av Gaza.
Läs också Svenskt aktivistfartyg stoppat av Israel
Det svenska fartyget påbörjade sin färd från Stockholm i mitten av maj och med på resan var 39-åriga Divina Levrini från Kävlinge. Hon har varit engagerad i Palestinafrågan sedan tonåren.
– När jag fick chansen att åka med så tog jag den direkt, säger Divina Levrini.
Läs också Ship to Gaza seglar igen
Vid den första resan 2010 bordade israelisk militär konvojen och dödade nio personer ur besättningen. Även i år var Divina Levrini och de andra på båten beredda på att de skulle bli stoppade och hade tränat på icke våld.
– Men jag var inte rädd för att bli dödad. Det skulle inte se bra ut för den israeliska regimen om en svensk blev dödad på internationellt vatten.
Under resans gång bytte Divina Levrini till den norska båten Al Awdai. 42 nautiska mil utanför kusten blev de stoppade av israeliska kustbevakningen. De israeliska myndigheter har senare uppgivit att bordningen av fartyget gick lugnt till, men Divina Levrini har en annan upplevelse.
– Maskerade soldater med automatvapen bordade båten. Flera av oss blev nerslagna och skjutna med elpistoler. Då kände jag mig rädd. Det var unga soldaterna och deras ögon var rädda. Rädda människor som bär maskinvapen är ingen bra kombination, säger hon.
De blev körda in till land där de sedan greps. Efter förhör sattes de i fängelse.
– De tog alla våra tillhörigheter och även mina mediciner. Varannan timme kom det in flera fängelsevakter och bankade i väggarna och skrek. Andra gånger kom de in med handklovar och skrämde oss. Vattnet som fanns var brunt.
Den norska båten Al Awdai stoppades den 29 juli. Under lördagen stoppades även den svenska aktivistflottan Freedom som är en del av Ship to Gaza.
I fängelset fick hon och den andre fängslade svensken hjälp av UD. Efter fyra dagar blev de släppta, och i torsdags landade de i Sverige.
– Jag kände mig väldigt medtagen och landade utan några tillhörigheter. Jag hade också blivit slagen i huvudet och varit utan min medicin.
Nu vilar har hon vilat upp sig i Stockholm och i dagarna planerar hon att åka hem till Kävlinge.
– Det har varit som en bisarr film, jag trodde inte vi skulle bli torterade i fängelset på det sättet. Men det viktiga är att vi väcker frågan till liv om situationen för Gazas befolkning.
Fakta

Freedom Flotilla Coalition

Förra helgen stoppade israeliska kustbevakningen den norska båten al-Awda som med sin besättning på 22 personer var på väg mot Gaza.

Under fredagen stoppades det svenska skeppet Freedom for Gaza. På båten fanns 12 personer från fem olika länder. Dessa är nu frihetsberövade och har förts till Israel mot sin vilja.

"Fartyget har övervakats och stoppats i enlighet med internationell lag", skriver israelisk militär i ett uttalande, rapporterar AFP.

Ship to Gaza skriver på sin hemsida att de kräver "att de tillfångatagna tillsammans med fartyg och last återförs till den plats där de bordades och ostört tillåts fortsätta sin resa på internationellt och palestinskt vatten i överensstämmelse med internationell rätt."

Gå till toppen