Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Smältande asfalt och hundskor i hettan

Temperaturerna närmar sig rekordnivåer i södra Europa, och ligger på många håll över 40 gradersstrecket. Så här ser läget ut i värmeböljan:

En kvinna svalkar av sig i en fontän i Milano, Italien.Bild: Antonio Calanni/AP/TT
Frankrike
Totalt fyra kärnreaktorer har stängt i Frankrike. Det franska energibolaget EDF säger att vattnet i floderna, som används till avkylning, är för varmt.
Under lördagen återvänder många hem från semestern, vilket gör att det blir trångt på vägarna. Tiotals mil av igenkorkade vägar – med ytterst het asfalt – rapporterades av trafikmyndigheterna.
Portugal
Över 700 brandmän bekämpar under lördagen skogsbränder i södra Portugal.
Under fredagen registrerades regionala värmerekord på 16 väderstationer. I Alcácer do Sal klättrade temperaturen till 45,9 grader.
I Lissabon har lekplatser stängts, och myndigheterna har uppmanat människor att inte ha picknick och att generellt undvika att vara utomhus.
Boenden för hemlösa har öppnat tidigare för att människor ska kunna ta skydd undan hettan.
Spanien
Värmeböljan har tagit tre människors liv i Spanien. En hemlös man avled av värmeslag under fredagen. Tidigare i veckan avled en vägarbetare och en pensionär av värmeslag.
Även i Spanien pågår skogsbränder, men de är under kontroll. Två personer skadades och sex bostäder förstördes i en brand nära Madrid på fredagen.
Österrike
I Wien har polishundar i tjänst vid en beachvolleybollturnering utrustats med specialskor. Enligt polisen ska det visserligen inte bli mer än 34 grader varmt i helgen, men underlaget kan i solen hettas upp till över 50 grader, vilket inte de patrullerande tassarna tål.
Nederländerna
Myndigheterna har stängt delar av vissa motorvägar eftersom asfalten har smält.
I staden Zwolle har myndigheterna börjat ta ned grenar från 100 popplar. Enligt medieuppgifter riskerar grenarna att brytas av i hettan, vilket utgör en fara för förbipasserande.
Italien
Även i Italien är det hemvändarhelg efter semestrarna. Men vädret varierar under de sista skälvande semesterdagarna. I norr är det hett, medan kraftiga hagelstormar väntas i söder.
Italien vet hur hettan kan slå. Enligt en rapport publicerad i veckan har 7 700 personer avlidit till följd av värmeböljor sedan 2000.
Finland
Temperaturen närmade sig 30-gradersstrecket i Finland i veckan, långt över det normala.
Eftersom inte särskilt många har luftkonditionering i hemmen bjöd en livsmedelsaffär i Helsingfors in 100 kunder att sova i butiken på lördagen.
Sverige
Efter att juli varit den varmaste månaden som hittills uppmätts har regnskurar svept in över landet. Temperaturen ligger på mera normala svenska sommartemperaturer, omkring 20–25 grader, enligt SMHI.
Gå till toppen