Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sorkfeber sprids i brändernas spår

Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet visar att dubbelt så många sorkar i brandhärjade områden är drabbade av så kallad sorkfeber, rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Forskare befarar att skogssorken kommer att sprida virussjukdomen sorkfeber i skogsbrändernas spår. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg/TT
Forskningen utfördes i ett brandområde i Norrbotten 2006. Frauke Ecke, docent i landskapsekonomi, tror att mönstret kommer upprepa sig efter sommarens bränder.
– När andra gnagare försvann träffade skogssorkarna på varandra oftare och på så sätt sprids viruset. Jag är övertygad om att det kommer bli så i de fyra nordligaste länen i alla fall, där kommer vi se ett liknande mönster, säger Ecke till SVT Nyheter.
Sorkfeber är en virussjukdom som smittar människor genom kontakt med sorkarnas saliv, urin eller avföring, eller genom inhalering av damm som innehåller detta. Sjukdomen förekommer i stort sett bara norr om Dalälven.
Mellan 100 och 500 fall av året rapporteras i Sverige. Symptomen är hög feber och värk i muskler, huvud, mage eller rygg, och består i en till sex veckor.
Skogsarbetare och liknande yrkesgrupper är mest utsatta, inte minst då sorken trivs i de trähögar som uppförs när skog avverkas.
Gå till toppen