Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskt aktivistfartyg stoppat av Israel

Israel har stoppat det svenska aktivistfartyget Freedom som var på väg mot Gazaremsan. Svenska UD uppger att ambassaden i Tel Aviv är i kontakt med Israeliska myndigheter.

Fartyget Freedom stoppades på väg mot Gaza. Pressbild.Bild: Gudrun Romerborn
Fartyget, med 12 personer ombord, är det andra som stoppas på kort tid. Aktivistflottans första fartyg, norska al-Awda, stoppades förra helgen. Freedom har tagits till hamnstaden Ashdod.
"Fartyget har övervakats och stoppats i enlighet med internationell lag", skriver israelisk militär i ett uttalande, rapporterar AFP.
De tolv personerna ombord, sju av dem från Sverige, har tagits in till förhör.
– Vi har inget olagligt på båten och alla människor har sina papper i ordning, det finns ingen anledning för Israel att göra så, säger Dror Feiler.
Ship to Gaza förlorade kontakten med det svenska fartyget under fredagskvällen när det var 40 sjömil från Gaza, och har fortfarande inte hört någonting från personerna ombord. Aktivistorganisationens israeliska advokat undersöker händelsen. Fartyget innehåller medicinsk utrustning.
Syftet med resan är att bryta Israels blockad av Gazaremsan.
Dror Feiler säger att Ship to Gaza kommer att kräva att Israel släpper passagerarna och låter båten fortsätta.
– Man måste betona att båten blivit kidnappad på internationellt vatten, att det är en piratakt. Det kan inte accepteras och vi hoppas att den svenska regeringen ska agera, säger Dror Feiler.
TT: Hur stor chans är det att ni får igenom era krav på att få fortsätta segla?
– Chanserna är inte stora, men det gör inte saken mindre viktig att kräva det som är rätt att kräva, säger Feiler.
Svenska UD uppger att de känner till att fartygets stoppats och att Sveriges ambassad i Tel Aviv står i kontakt med Israeliska myndigheter för att få mer information om utvecklingen. Om och i så fall hur regeringen kommer att återkoppla kan UD inte svara på.
Enligt israeliska myndigheter är passagerarna satta i förvar och kommer att skickas hem med flyg, skriver Reuters.
Charlie Andreasson är en av de svenskar som fanns med på det norska fartyget al-Awda som stoppades på ett liknande sätt förra helgen. Han beskriver hur beväpnade soldater klev ombord med hundar.
– Min roll var att försöka blockera ingången till styrhytten med min kropp, och det var då jag utsattes för första vågen av våld, berättar han.
Nu säger han att besättningen ombord på Freedom kan vänta sig våld, att bli satta i förvar och att få sina saker beslagtagna. Om de inte går med på att bli utvisade ur landet direkt inleds en rättsprocess.
Fakta

Gaza och blockaden

Gazaremsan styrdes av Egypten 1948–1967, sedan av Israel. Osloprocessen på 1990-talet gav palestinierna lokalt självstyre under fortsatt israelisk överhöghet.

Sedan sommaren 2007 styr Hamasrörelsen i Gazaremsan, där 1,8 miljoner människor inklusive flyktingar beräknas bo på en yta mindre än en tredjedel av Ölands.

Efter ihållande raketbeskjutning från Gaza mot israeliska mål håller Israel området i blockad till lands, till sjöss och i luften.

2010, när aktivister via havet försökte bryta den ekonomiska blockaden mot Gaza, bordade israelisk militär det turkiska fartyget Mavi Marmara på internationellt vatten och nio turkiska medborgare miste livet. En tionde avled senare. (TT)

Gå till toppen