Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Nilsson: Ingen asyl. Trots fördömanden.

Demonstranter i Nicaragua. Foto: Arnulfo Franco APBild: Arnulfo Franco
USA:s fördömanden av Nicaraguas regering har haglat tätt. Vita huset har anklagat regimen för att ta livet av sina egna medborgare och har infört sanktioner mot ett antal nicaraguanska regeringstjänstemän. Kritiken är befogad, men även omgärdad av hyckleri.
Enligt tidningen The Guardian tvingas nicaraguaner som har sökt asyl i USA tillbaka till sitt hemland. De båda länderna har ingått ett avtal för att effektivt avhysa nicaraguaner från amerikansk mark. Avslöjandet ger en obehaglig eftersmak.
Det korrupta styret i Nicaragua har fört landet allt närmare ett inbördeskrig. Enligt olika människorättsgrupper har över 300 personer dödats sedan april då studenter tog till gatorna för att protestera mot regeringens politik.
Tusentals människor har flytt till grannlandet Costa Rica. En del söker sig även till USA i hopp om asyl. Men där har det för många blivit stopp. Trots att Vita huset självt har kallat våldet i Nicaragua för hänsynslöst.
Att vara tuff i invandringspolitiken har varit den amerikanske presidenten Donald Trumps signum. Muren, inreseförbudet, familjeseparationerna. Och nu, deportering av nicaraguaner som har flytt. Av det land som offentligt har stöttat deras sak. Men det är egentligen föga förvånande. Populism och hyckleri går ofta hand i hand.
Gå till toppen