Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Nu säljs den anrika Kinarestaurangen

En klassisk Lundarestaurang ska nu byta ägare. Familjen Wu säljer Kinarestaurangen Tatung efter 37 år.
– Vi känner ett ansvar och kommer bara att släppa restaurangen till en seriös köpare, säger Victor Wu.

Victor Wu på restaurang Tatung, vars inredning inte förändrats mycket på 37 år.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det var 1981 som Tatung slog upp porten vid Bantorget, i lokalen där tidigare mjölkbaren Solidar låg.
– Restaurangen har samma inredning idag. Vi har bytt matta och stolsdynor, men annars är det mesta sig likt. Så här såg alla Kinarestauranger ut på 70-80-talet, säger Victor Wu.
Tatung startades av en farbror till honom och 1996 gick den över i hans föräldrars ägo.
– Nu är de 69 och 65 år gamla och själv vill jag prova på något annat, säger Victor Wu, som gör allt från städar till lagar mat och sköter kontoret.
– Alla vi syskon har mer eller mindre gått genom restaurangen och jobbat här medan vi växte upp.
Victor Wu är full av beundran för sina föräldrars hårda arbete med Tatung och tycker att det på sätt och vis är synd att sälja.
– Men jag känner också att jag inte kan göra något annat parallellt med restaurangen. Och jag vill också prova på något annat yrke, jag har gjort detta länge på mer än heltid. Jag drömmer om röda dagar och klämdagar.
Han har dessutom fått fart på en stand up-karriär.
– Det går över förväntan och är väldigt kul, men skriva nytt material och åka runt tar mycket tid.
Väggmålningarna har funnits här sedan restaurangen öppnade.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den stora renoveringen av Bantorget har egentligen inte påverkat beslutet att lägga ut Tatung till försäljning.
– Ett rent sammanträffande. Den som kommer in efter oss kommer att ha stor glädje av upprustningen, men under tiden den pågått har renoveringen varit ett helvete för oss och våra grannar. Vi har haft betydligt färre gäster under ett halvår och soptömningen fungerade inte.
Tatung är en sedan länge en institution i Lunds restaurangliv.
– Vi har stamkunder som äter lunch här nästan varje vardagar. Så har vi kvällsstammisar som kommer någon gång i månaden och takeaway-stammisar. Vissa kommer en gång om året. Jag talade med en gäst som i 25-26 år i rad har ätit på Tatung på julskyltningssöndagen, berättar Victor Wu.
Menyn har inte förändrats mycket mer än inredningen.
– Det är fortfarande klassisk svensk Kinamat. Hajfenssoppa har vi tagit bort, av miljöskäl, och kycklingfötter, liksom vissa rätter som inte sålde, som en av våra två Fyra små rätter-varianter. Men då kom genast en besviken gäst fram som alltid åt just den rätten.
Takpanelerna handmålades av Victor Wus farbror som startade restaurangen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Restaurangen fick sitt namn från ett företag.
– Det är namnet på ett elektronikföretag i Asien. Min farbror kände någon chef eller ägare där och fick tillstånd att använda både namnet och samma logga, säger Victor Wu.
Fakta

Populäraste rätterna:

1) Fyra små rätter ("den säljer fortfarande i särklass mest")

2) Biff med bambuskott

3) "Sedan är det ganska jämnt skägg. Anka Special är väldigt populär"

Läs alla artiklar om: Centrumkollen
Gå till toppen