Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Trög jobbstart efter sommarens värmebölja

Snart är de flesta tillbaka på jobbet igen – den här gången efter en semester som har präglats av en extrem sommarhetta. Vädret har påverkat både kropp och psyke, något som en del måste vara extra uppmärksamma på.

Sommarvärmen har påverkat både kropp och psyke. Arkivbild.Bild: Darko Vojinovic AP/TT
Tron att vackert väder automatiskt skulle generera levnadsglädje och sommaraktivitet har svenskarna fått omvärdera. De många dagarna av gassande sol och de sömnlösa varma nätterna har påverkat vårt humör.
– När värmen först knackar på blir man glad och avslappnad, men i längden kan den göra att man blir mer lättirriterad än vanligt. Att duscha och sedan bli svettig igen efter två minuter tär på psyket, och det kan gå ut över andra i närheten, säger Christina Hermanrud, relationsexpert och psykolog.
Omgivningen har även behövt hantera lathet, förvirring och sega baksmällor.
– Det blir lätt mer alkohol under sommaren. I det här vädret orkar man inte göra mycket annat än att dricka kallt vitt vin, vilket påverkar hälsan och temperamentet i längden, säger Christina Hermanrud.
En anledning till att våra kroppar reagerar mycket på värmen är att vi står dåligt rustade för värmeböljor. Bristen på luftkonditionering i tåg och kollektivtrafiken, fläktar i hemmet och inplanerade siestor är bara några exempel. Trots detta är det osannolikt att sommaren sätter några spår, i alla fall om man är ung och frisk.
– Om man har en kronisk sjukdom och har mått dåligt under sommarens hetta bör man ringa sin husläkare och boka in en tid för kontroll. Man ska inte nonchalera detta och tro att allt löser sig bara för att det blir kallare. Det kan få allvarliga konsekvenser, säger Elisabet Lindgren, läkare och docent i hållbarhetsvetenskap vid Stockholms universitet.
En positiv aspekt av sommaren är att de som har vistats utomhus kan glädjas åt ordentligt påfyllda depåer av D-vitamin, som kommer från solen. Det kan göra oss piggare och friskare under vinterhalvåret. Om värmen skulle fortsätta in i hösten nämner Elisabet Lindgren salt mat och mycket vatten som två förutsättningar för att människor ska kunna prestera på jobbet.
– Det är viktigt att vi drar lärdom av den här sommaren och ser till att ha koll på vad kroppen behöver vid höga temperaturer, säger hon.
Fakta

Håll dig sval i värmen

Elisabet Lindgren, läkare och docent i hållbarhetsvetenskap vid Stockholms universitet, ger tips på hur du kan hålla dig sval i värmen.

Försök hitta svalka någon gång under dagen.

Fläktar, solfjädrar, bad, duschar och kanske en blöt handduk över nacken kan hjälpa.

Om möjligt – håll till i en luftkonditionerad lokal under någon del av dagen, så att kroppen får kyla ner sig.

Drick mycket. Kroppen behöver både vatten och salt.

Gå till toppen