Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

”Coachens tips: håll dig till sanningen”

Miljöpartisten Peter Eriksson ogillar ordet maktspelare, men har vigt en stor del av sitt liv till att göra Miljöpartiet så mäktigt som möjligt.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson har stort intresse för samhällsfrågor.Bild: Hossein Salmanzadeh/TT
Peter Eriksson är en av Miljöpartiets mest erfarna maktspelare: riksdagsledamot i sammanlagt 16 år, språkrör tillsammans med Maria Wetterstrand, ordförande i konstitutionsutskottet, ledamot i Europaparlamentet och sedan maj 2016 bostads- och digitaliseringsminister.
Enligt Miljöpartiets hemsida har han följt Miljöpartiets väg “från marginaliserat parti utanför finrummen till dagens Miljöparti med verkligt politiskt inflytande”. Inte utan att man undrar hur mycket av inflytandet som är hans förtjänst.
– Det är stor skillnad mellan i dag och när jag tillträdde som språkrör. Då var vi ett marginaliserat parti, i dag har vi stort inflytande i många kommuner. Det är en stor förändring, men jag är bara en av många som jobbat för det. Ensam klarar man inte av det, säger han.
Intrycket är en chosefri och lättsam person. Därmed inte sagt mesig. Ett ord i beskrivningen av honom skaver och föranleder en tydlig markering:
– Jag tycker inte om ordet maktspelare. Det låter negativt och folk har en negativ bild av makt. Det är klart att makt är nödvändig för att genomföra en förändring, men makt kräver förtroende och att man tar vara på den när man väl har fått chansen.
Miljöpartiets tidigare språkrör och vice statsminister Åsa Romson uttalade sig nyligen om hur dominerande och domderande hon uppfattade Socialdemokraterna i regeringssamarbetet. Har verkligen Miljöpartiet har politiskt inflytande?
– Ja, utan tvekan. Vi har inflytande både i regeringen och i kommunerna. Men man måste komma ihåg att vi inte fick mer än sju procent av rösterna i valet 2014. Vi kan inte vinna alla frågor, utan måste vara beredda att kompromissa. För att åstadkomma förändringar måste man vara pragmatisk, tålmodig och envis.
För att göra Peter Eriksson rättvisa bör hans sensationella valframgång i Kalix 1999 nämnas. Miljöpartiet de gröna gjorde sitt bästa resultat i ett kommunalval någonsin och fick 43,7 procent av rösterna. Han bildade en sjupartikoalition, blev kommunalråd och bröt 73 år av socialdemokratiskt majoritetsstyre på orten.
– Tiden i Kalix var väldigt viktig för min utveckling som politiker. Jag lärde mig mycket och vi innebar en stor skillnad. Vi fick människors förtroende för att vi gjorde det trovärdigt att vi ville det bästa för Kalix.
Förtroendet han en gång fick i Kalix kan ha att göra med ärlighet, något han säger sig värna om.
– Jag bestämde mig tidigt för att inte ljuga. Jag tycker inte om att säga saker som jag inte kan stå för. Ärlighet är också viktigt för självförtroendet. Det märks och syns direkt om det man säger är sant eller inte. För mig som kan glömma vad jag har sagt är det speciellt viktigt. “Coachens tips” är: håll dig till sanningen så slipper du trassla in dig i lögner.
Trots norrländsk dialekt finns rötterna i sörmländska Strängnäs, där han växte upp med två yngre syskon och med föräldrar som jobbade på Konsum. Någon tanke om att bli minister fanns inte, hellre fotbollsspelare.
Vurmen för politiken odlades på gymnasiet, tack vare en lärare i samhällskunskap. Några år senare blev Peter Eriksson själv lärare i gymnasieskolan. Men som 26-åring tog förkärleken till naturen överhanden och han flyttade till den ensliga myrmarken i norrbottniska Allavare.
– Jag valde att leva närmare naturen ett tag. Jag jagade, fiskade och plockade bär. Det var en väldigt fin tid. Jag hade tid att ta mig till kallkällan för att hämta vatten och hade stearinljus i stället för el. Jag hade ett annat tempo i kroppen. Det var bra för eftertanken.
Men när han bildade familj behövde han såväl försörjning som el och vatten. Ungefär samtidigt åkte Miljöpartiet ur riksdagen, vilket ingöt stark beslutsamhet hos Peter Eriksson, som redan var partimedlem.
– Jag ville vara med och föra Miljöpartiet tillbaka till riksdagen.
Så blev det också och nu har han varit i politikens hetluft i 24 år. När Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister efter hård kritik blev Peter Eriksson tillfrågad att ställa upp för partiet i ett opinionsmässigt ytterst prekärt läge.
– Egentligen tänkte jag sluta med rikspolitiken efter tiden i Europaparlamentet, men det kändes trist att säga nej när det jag försökt bygga upp gick åt pipan. Nu tycker jag att vi har lyckats vända opinionen. Det är mycket bättre än för två år sedan.
Privat är han mer tillbakadragen än social. Men han vågar ta konflikter.
– Det viktigaste i livet är att försöka hålla sig frisk och njuta av tiden jag har kvar.
Intresset för samhällsfrågor lever. Dessutom är han med på valsedlarna i Norrbotten och kan därmed komma in i riksdagen efter valet. TT

Peter Eriksson

Aktuell: Fyllde 60 år den 3 augusti 2018.
Gör: Bostads- och digitaliseringsminister (MP).
Familj: Gift med Marie. Barnen Lina och Ronja, barnbarnet Daga.
Bor: På en liten gård i norrbottniska Morjärv och en hel del i Stockholm.
Så varvar jag ned: “Jag spelar golf och hugger ved.”
Mat som gör mig glad: “När jag vill laga något riktigt gott ugnssteker jag lammrygg på en bädd av rotfrukter.
Gå till toppen