Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Fler köpte husvagn i juli

I juli registrerades 388 husvagnar i Sverige var 388 i juli. Det är en ökning med 3,2 procent jämfört med samma månad i fjol då 376 husvagnar registrerades. Det visar branschstatistik från Husvagnsbranschens riksförbund.

Husvagnar på Borstahusens camping.Bild: Britt-Mari Olsson
Hos återförsäljaren Bengt i Örkelljunga känner man igen försäljningstrenden, även om företaget till största delen har fokus på försäljning av husbilar.
– Vi började faktiskt sälja nya husvagnar i år efter att ha haft ett nästan tio år långt uppehåll på den fronten. Tidigare har vi inte haft tillräckligt med plats för husvagnar, säger Britt-Marie Svensson, marknadschef på Bengt i Örkelljunga.
Hon menar att det har blivit populärt bland framförallt yngre familjer att semestra i husvagn.
– Unga familjer kanske redan har investerat stort i en villa med höga boendekostnader. För den kundgruppen är det därför ofta mer aktuellt med husvagn som är ett billigare alternativ än husbil. Sedan har juli alltid varit en väldigt stor försäljningsmånad, oavsett om det handlar om husbilar eller husvagnar, säger Britt-Marie Svensson.
Prislappen på en ny husvagn är i runda slängar flera hundra tusen kronor. Trots den dyra prislappen är det vanligt med spontanköp i just juli månad.
– Vi blir lika förvånade varje år, och jag har ingen bra förklaring till varför det är så. Mest logiskt vore det annars att man beställer sitt ekipage under hösten, och får leveransen under våren för att kunna börja använda den inför högsäsongen, säger Britt-Marie Svensson.
På Vinslövs fritidscenter har husvagns- och husbilsförsäljningen i juli ökat till 54 sålda objekt, jämfört med 47 sålda ekipage under samma månad förra året.
Timmy Lindahl är säljare på Vinslövs fritidscenter.
– Juli är generellt en av de allra bästa försäljningsmånaderna under året, både för husvagnar och husbilar. Förra veckan sålde jag exempelvis en ny husbil för 1,4 miljoner kronor till ett äldre par, säger Timmy Lindahl, säljare på Vinslövs fritidscenter.
Hur skiljer sig husvagnsköpare från husbilsköpare?
– Många husvagnsägare har campat i uppåt 30 år och vill uppleva något annat, och för att få en nytändning i campinglivet köper man en husbil istället, säger Timmy Lindahl.
Även om nyregistreringen av husvagnar i hela landet var något fler i juli än under motsvarande månad förra året så pekar utvecklingskurvan nedåt på årsbasis. Ackumulerat för året är minskningen av antalet nyregistreringar cirka 8,1 procent.
Fakta

Bengt i Örkelljunga

Säte: Örkelljunga.

Antal anställda (2017): 47.

Omsättning (2017): 282,2 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto (2017): 23,2 miljoner kronor.

Fakta

Vinslövs fritidscenter

Säte: Vinslöv.

Antal anställda (2016): 18.

Omsättning (2016): 125,3 miljoner kronor.

Resultat efter finansnetto (2016): 2,8 miljoner kronor.

Gå till toppen